Hoe kom je uit een carrièredip?

Heb je ooit een ernstig gebrek aan motivatie ervaren? Onverschilligheid voor je werk? Als je ja hebt geantwoord, zit je waarschijnlijk in een dipje. Als mensen in een dip zitten, stellen ze vaak hun doel in hun rol – en hun carrière – in vraag en voelen ze zich verward en futloos, waardoor hun productiviteit vermindert. Of je deze gevoelens nu tijdelijk of langdurig ervaart, je staat er niet alleen voor. Maar als je een leider bent, is het essentieel om met deze situaties om te gaan. Anders creëer je een negatieve impact op je team en riskeer je de cultuur te schaden. Gelukkig zijn deze emoties beheersbaar, maar het vergt inspanning en toewijding om je mentaliteit te verbeteren. 

Als je vastzit of moeite hebt om enthousiast te worden over het werk, overweeg dan deze vijf tips om uit de sleur van je carrière te komen en weer op het juiste spoor te komen.

  1. Maak een prioriteit van je gezondheid.

Wanneer mensen zich uit hun gewone doen voelen, is gezondheid vaak ook een belangrijke helpende factor. Krijg je genoeg slaap? Eet je veel te veel fastfood? Wat doe je om met stress om te gaan? Voeg zelfzorg toe aan je dagelijkse routine, maak gebruik van je vakantiedagen, reis of maak een wandeling. Wanneer je prioriteit geeft aan je gezondheid, creëer je stabiliteit en geef je een boost aan je energieniveau. Deze combinatie kan de brandstof zijn die je nodig hebt om je motivatie weer op gang te brengen. 

  1. Bedenk een persoonlijke uitdaging.

De sleur kan gewoon voortkomen uit verveling of het gevoel dat je niet genoeg uitgedaagd wordt. Als je oprecht van je werk houdt, maar niet gemotiveerd bent, is dit een geweldige kans om je vaardigheden te ontwikkelen. Als jouw bedrijf leer- en ontwikkelingsmogelijkheden biedt, gebruik deze dan in je voordeel. Volg een communicatiecursus of bied jezelf aan om het voortouw te nemen in een nieuw project. Denk na over hoe je professioneel wilt groeien. Welke andere verantwoordelijkheden kan je krijgen die je zullen uitdagen? Dit is een goed moment om met je baas te praten en te zien hoe je het initiatief kunt nemen en je vaardigheden kunt uitbreiden.  

  1. Stel professionele doelen en maatregelen om deze te bereiken.

Zit je vast in dezelfde routine? Door elke dag dezelfde routine te doen, kan je uiteindelijk ongelukkig worden. Het kan er ook toe leiden dat je niet langer risico’s neemt omdat je in je comfortzone leeft. Vermijd de status-quo. Een stap uit je comfortzone biedt nieuwe mogelijkheden, zoals een grotere impact hebben, het bereiken van het volgende niveau in je carrière, en het bereiken van je dromen. Stel een doel dat je inspireert. Als het makkelijker is, begin dan klein. Geef jezelf langzaam een duwtje in de rug. Herinner jezelf eraan dat niet alle doelen groots hoeven te zijn. Ze kunnen klein zijn en na verloop van tijd leiden tot grote beloningen.

  1. Denk na over je passies.

Waarom hou je van je werk? Of, waarom haat je je baan? We gaan vaak zo snel op de werkvloer, dat we de kern van onze interesses en passies vergeten. Reflecteren over je passies is een goede manier om je te herinneren aan waar je nu bent in je carrière en waar je wilt zijn. Hoe wil je evolueren? Reflecteren helpt je om je carrière te evalueren en te bepalen of je op de juiste weg bent. Bonus: als je geconnecteerd bent met je passie, creëer je positievere energie om je te focussen op de uitdaging waar je mee bezig bent.

  1. Overweeg om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Of je nu overweegt om je carrière te veranderen of om van sector te veranderen, dat “sleur”-gevoel vertelt je misschien dat je nieuwe kansen moet nastreven. Laat de angst voor het onbekende je niet overtuigen om voor altijd op dezelfde baan te blijven. Blijf omdat je gelukkig bent en floreert in het bedrijf en je job, niet omdat je denkt dat er niets anders is of dat je een mislukking bent als je ontslag neemt. Het maakt niet uit waar je in je carrière bent, het is van vitaal belang om je bloot te stellen aan andere werkomgevingen en buiten je comfortzone te treden. Wees niet bang om risico’s te nemen. Ongeacht hoe het uitpakt, elke nieuw avontuur is een leermogelijkheid.

Comments are closed.