Hoe van mentale gezondheid op het werk een prioriteit te maken

Komt het wel eens voor dat je de slaap niet kan vatten omwille van het werk? Heb je het soms moeilijk om het werk los te laten? Of heb je wel eens schrik om ontslagen te worden, zelfs als je je werk goed doet? Als je op één van deze vragen ja antwoordde, dan is er een kans dat je lijdt aan angst of stress dat veroorzaakt is door het werk en je bent niet alleen.

Tot recent was spreken over eigen mentale gezondheid op het werk een taboe, velen hadden schrik niet begrepen of beoordeeld te worden of zelfs hun job te verliezen als ze zouden vertellen dat ze mentaal uitgeput geraakten. Volgens ADAA praat 60% van de medewerkers niet met hun baas over stress, wat betekent dat jij wellicht één of meerdere medewerkers hebt in je team die hun stress voor jou verbergen. Echter als zij er niet over praten, kan jij niets doen om het tij te doen keren. Het gevolg is dat je een stijging in ziekteverzuim ziet, een daling in moreel, minder goede relaties en dalende productiviteit. Om deze gevolgen te vermijden, is het een goed idee om het managen van mentale gezondheid mee onder je verantwoordelijkheden te brengen.

De volgende 5 zaken helpen jou als leidinggevende om zaken mbt. mentale gezondheid te managen.

  1. Start het gesprek zelf. Praat over mentale gezondheid in team- en 1-op-1 meetings. Vraag naar de ervaren stress, de werklast en pols in het algemeen hoe het staat met hun mentale gezondheid op het werk. Wanneer je er zelf naar vraagt, dan creëer je een veilig kader voor medewerkers om hun bezorgdheden te delen, wat je in staat stelt als leidinggevende oplossingen te zoeken.
  2. Maak van mentale gezondheid een prioriteit. Maak het duidelijk voor je team dat zorgen voor ieders mentale gezondheid een prioriteit is en dat dit niet licht moet genomen worden. Zorg ervoor dat het duidelijk is waarom dit belangrijk is voor het team en de organisatie in zijn geheel. Als jij er geen prioriteit van maakt, dan zullen de medewerkers dat nog minder doen.
  3. Ontmoedig overwerken. Vermijd positieve erkenning voor gewoontes zoals “vroeg beginnen en laat doorwerken” tenzij het om een uitzondering gaat waarbij de medewerker echt alles gegeven heeft omdat een uitzonderlijke situatie erom vroeg. Wanneer je stopt lange dagen te belonen en dit combineert met extra aandacht voor mentale gezondheid, dan geef je aan de medewerkers het signaal dat zorgen voor een goede mentale gezondheid een must is.
  4. Creëer e-mail omgangsregels. Om medewerkers een echte pauze te gunnen, vermijd om e-mails buiten de werkuren te versturen of creëer een beleid rond e-mailgebruik wanneer medewerkers niet aan het werk zijn. Bijvoorbeeld, creëer een regel dat medewerkers hun e-mail niet moeten bekijken na 19:00 of tijdens het weekend. En als iemand toch reageert in die tijdspanne, start dan een gesprek over het belang van het ontkoppelen van het werk. Als jouw medewerkers steeds bezig zijn met hun werk buiten de normale werkuren, dan maken zij meer kans in een burn-out terecht te komen. Regels omtrent e-mail is een eenvoudige manier om dat tegen te gaan. 
  5. Promoot Medewerkers Assistentie Programma’s (MAP’s). Veel bedrijven bieden MAP’s aan als onderdeel van hun voordelenpakket, maar medewerkers zijn er zich niet altijd bewust van. MAP’s zijn vrijblijvende, werkgerelateerde programma’s die gratis en vertrouwelijke assessments bieden, alsook korte termijn begeleidingen, doorverwijzingen en opvolging voor medewerkers die persoonlijke en/of werkgerelateerde problemen hebben of mentale gezondheidsissues ervaren. Check met uw HRM om te kijken of uw bedrijf een MAP heeft en als dat zo is, deel deze informatie met je team.

Comments are closed.