Hoe omgaan met feedback van verschillende persoonlijkheidsstijlen

Denk eens aan een moment dat je kritiek of feedback kreeg van je baas. Wat vond je er goed aan en wat niet? Misschien waren ze te kritisch of net te gereserveerd om juist die feedback te geven die je eigenlijk had moeten horen. 

Er is al veel gezegd en geschreven over feedback geven en krijgen. Eén van de belangrijkste aspecten van feedback echter is te begrijpen wie het geeft, en in het bijzonder welke hun sociale stijl is. De sociale stijl bepaalt nl. voor een groot stuk hoe iemand feedback geeft. Er zijn 4 sociale stijlen op het werk — de analist/observator, de bestuurder, de beminnelijke/supporter en de expressieveling/inspirator. Om goed met feedback te kunnen omgaan, is het essentieel om te begrijpen wie het geeft. Hier zijn enkele tips om feedback te ontvangen van elke persoonlijkheidsstijl: 

  • Feedback van een analist/observator

De analist is iemand die de wereld wil begrijpen, liefst in detail. Hij is eerder gereserveerd, heeft een traag tempo; wil de feiten goed kennen en is daardoor ook voorzichtig. 

Wat te verwachten: Analytische mensen zijn logische denkers, die zich focussen op processen en procedures. Daarom aarzelen ze bij veranderingen. Ze houden meer van “1 vogel in de hand dan van 10 in de lucht”. Hun natuurlijke aanleg voor structuur zorgt ervoor dat ze enthousiasme voor nieuwe ideeën missen en ze komen hierdoor over als afstandelijk en kritisch. 

Hoe ermee om te gaan: Plan vooruit en zorg dat je de feiten helder hebt. Wanneer je je vooruitgang moet presenteren, doe dat op een georganiseerde manier, liefst ook met een tijdsaanduiding.  Neem de afwezigheid van enthousiasme of emotie niet op als een teken van onverschilligheid. 

  • Feedback van een bestuurder

De bestuurder is beslissend, snel en taak- en resultaatgericht.  

Wat te verwachten: Bestuurders zijn graag een stapje voor. Aangezien ze meer gefocust zijn op resultaten, zijn ze dat op relaties. Verwacht dus vooral meer focus en controle en commentaar op taken, hoe groot of kleine die ook zijn. Hun beslissende natuur maakt hen meer direct en ter zake wanneer ze feedback geven. Ze geven prioriteit aan tijd en efficiëntie, waardoor ze ongeduldig overkomen. 

Hoe ermee om te gaan: Wees altijd voorbereid en op tijd. Bestuurders hebben niet graag dat een project achter schema loopt. Zorg dat jouw ideeën concreet en specifiek zijn, maar hou de overvloed aan detail achterwege. Verwacht follow-up vragen en zorg dat je (resultaatgerichte) oplossingen voorhanden hebt. Neem geen enkel van hun commentaar persoonlijk op, aangezien ze zich enkel focussen op de taak. 

  • Feedback van een beminnelijke/supporter

De beminnelijke is relatiegericht, ondersteunend en vriendelijk. Hij houdt van harmonie in de relaties, heeft ook oog voor de inspanning dat iemand levert, los van het resultaat. 

Wat te verwachten: Beminnelijke mensen geven er de voorkeur aan alle inspanningen te personaliseren, daarom geven ze prioriteit aan relaties en zijn ze zich bewust van de gevoelens van anderen. Ze zijn erg sociale en goede teamspelers. Doordat ze veel rekening houden met de mensen rondom zich, kunnen beminnelijken besluiteloos overkomen. Ze vermijden ook graag conflicten, en zijn dus niet altijd direct of duidelijk wanneer ze feedback geven.  

Hoe ermee om te gaan: Wees geduldig. Het kan langer duren vooraleer ze tot de kern van de feedback komen. Interpreteer hun indirecte benadering niet als een zwakte. Als je een meer directe feedback verkiest, vraag het hen.

  • Feedback van een expressieveling/inspirator

De expressieveling is toekomstgericht, vol verbeelding en enthousiast en heeft graag mensen om zich heen, wordt graag betrokken. 

Wat te verwachten: Expressievelingen focussen zich meer op gevoelens dan op logica. Daardoor zijn ze meer impulsief in hun beslissingen en kunnen ze snel van richting veranderen. Wanneer ze feedback geven zullen ze, door hun extraverte en spontane aard, wellicht een verscheidenheid aan suggesties geven.

Hoe ermee om te gaan: Hou een open mindset en verwacht het onverwachte. Expressievelingen hebben veel ideeën en delen deze ook graag. Verwacht in iedere feedbacksessie verandering en potentieel nieuwe inzichten. Wees flexibel en bereid om eender wanneer aanpassingen te doen.

Comments are closed.