4 redenen waarom doelstellingen falen en hoe deze te overwinnen

Blijf je op schema met je voornemens voor het nieuwe jaar? Volgens het ‘U.S. News & World’ rapport slagen 80% van de mensen er niet in hun doelstellingen voor her nieuwe jaar te behalen. Tegen half februari zijn de meeste al aan het afdwalen of helemaal niet meer bezig met hun doel, waardoor ze op dezelfde plaats blijven waar ze begonnen.

Heb je je ooit afgevraagd waarom je er niet in slaagt doelen te bereiken die belangrijk zijn voor jou? Soms gaat het niet over wat je juist doet, maar gaat het over wat je verkeerd doet. Naar je doelen toewerken is géén onmogelijke taak, maar het kan moeilijk worden als je je niet bewust bent van mogelijke obstakels. Hieronder zijn vier gebruikelijke valkuilen waardoor je er niet in zou kunnen slagen je doelen of Nieuwjaars voornemens te bereiken.

  1. Het juiste moment afwachten.

Ontdoe je van de mentaliteit dat je aan je doelstellingen zal beginnen werken als het “perfecte” moment is aangebroken. Dit bestaat niet. Het leven gaat over groeien, nieuwe dingen proberen en risico’s nemen. Hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans dat je je doelen zal bereiken omdat dit moment nooit komt.

Oplossing: Stop met persoonlijke excuses te verzinnen.

Je zal altijd een reden vinden om iets niet te doen, of het nu tijd, geld, ervaring of iets anders is. Maak van je doelen een
prioriteit. Eens je je doelen in je dagelijkse routine hebt ingebouwd, en je ze niet meer als een bijkomende verplichting beschouwt, zal je het gemakkelijker vinden om ze te realiseren.

      2. Jezelf met anderen vergelijken.

Het is gemakkelijk om onze situatie met anderen te vergelijken. Voor sommige kan dit een motivatie zijn, maar voor de meeste is het ontmoedigend en schadelijk. Iedereen is anders, daarom moet je je succes nooit meten aan de prestaties van anderen.

Oplossing: Concentreer je op je eigen traject.

Concentreer je op wat jij wilt bereiken. Vergelijk jouw startpunt niet met wat voor iemand anders misschien het midden of het einde is. Je gaat er alleen je inspanningen door verminderen en je zelfvertrouwen kwetsen. Wees je eerder bewust van waar je bent, geef jezelf toestemming om een beginner te zijn en geloof erin dat succes met de tijd zal komen.

      3. Te veel doelen nastreven.

Alles lijkt mogelijk bij het begin van een nieuw jaar. Maar te veel ondernemen kan ervoor zorgen dat je verward of overweldigd wordt. Ambitie is niet voldoende om de obstakels aan te pakken dat op je weg kunnen komen te staan.

Oplossing: Breng je doelen in balans.

Als je te veel nastreeft zonder je privé en professioneel leven in evenwicht te brengen ga je geneigd zijn om sneller op te geven omdat je overweldigd wordt. Persoonlijke groei helpt je om beter om te gaan met het goede en met het slechte. Doelstellingen bepalen in verschillende domeinen van je leven klinkt als meer werk, maar het zal ervoor zorgen dat je een beter evenwicht bereikt en dat je stabiel blijft.

      4. Te snel opgeven.

Verwacht niet om alles tegelijk te verwezenlijken. Te vaak stellen we onbereikbare doelen en geven we op omdat we niet 100% succesvol zijn. Als je succes niet bepaalt kan je het ook niet meten.

Oplossing: Beschouw het als een leerervaring.

Verwacht succes niet van de éne dag op de andere. Denk eraan hoe je je mentaliteit of levensstijl zal aanpassen om je doelen te bereiken. Zorg voor een stevige basis om je vooruitgang te meten. Bijvoorbeeld, als je met fitness wil starten. Begin met 30 minuten per week in plaats van 60 minuten elke dag. Denk eraan lief te zijn voor jezelf en verwelkom nieuwe ervaringen. De reis gaat niet over perfectie. Het gaat over jezelf ontwikkelen en wat je onderweg zal leren.

 

” Als je wist dat je niet kon falen, wat zou je dan anders doen?” – The Leadership Habit

Comments are closed.