Hoe kan je weer plezier hebben op je werk?

Je begint je carrière vol enthousiasme, maar langzaamaan beginnen al die overuren zwaar te wegen. Je slaapt te weinig en er is niet genoeg koffie om je uit bed te krijgen om aan je werkdag te beginnen. Komt dit je bekend voor? Volgens het recentste Gallup onderzoek zijn slechts 34% van de mensen echt geëngageerd in hun job, wat betekent dat het merendeel niet meer geëngageerd is. Ben jij één van hen?

Werkgevers ervaren dit uiteraard als een serieus probleem, ze zien namelijk de productiviteit en de rendabiliteit afnemen. Maar welke consequenties heeft dit probleem voor jou? Het feit dat je niet meer geëngageerd bent, zal een impact hebben op jouw humeur. Je wordt sneller geïrriteerd, je ergert je gemakkelijker en je raakt gefrustreerd, wat ervoor zorgt dat je meer stress ondervindt. Het heeft dus een invloed op je gezondheid! Je brengt 1/3 van je leven door op de werkvloer. Aan jou de keuze om deze door te brengen op een ongelukkige en ongezonde manier of door je persoonlijk op je best te voelen. Dit is een keuze die elke leider moet maken. Om het engagement te verbeteren, is het best om te beginnen bij het begrijpen van jouw passie. Passie is namelijk wat jou verbindt met jouw job en het heeft een enorme impact op je job tevredenheid. Hier zijn vier manieren waarop je passie kan vinden in je job.  

  1. Passie vinden in wat je doet. Misschien ben je een detailhandelaar en hou je van het uitkiezen van stukken uit het nieuwe seizoen voor je winkel of misschien ben je een skydive instructeur. Beoordeel je werk en ga na of je passie vindt in wat je doet. Is dat niet het geval? Geen probleem, dat betekent niet dat je geen passie meer kan vinden. Dit is trouwens één van de grootste misverstanden over passie, dat het alleen gevonden kan worden in wat je doet en dat klopt niet!
  2. Passie vinden in hoe je het doet. Misschien werk je op een grote klantendienst. Iedereen heeft dezelfde job, de klant bedienen, maar jij doet net dat tikkeltje meer. Jij begroet elke klant elke keer heel enthousiast en je stuurt hen zelfs elk jaar een persoonlijk kaartje met verjaardagswensen. Dit is een uitstekende bron aan passie, omdat je steeds manieren vindt om je de job eigen te maken. Stel jezelf de vraag: Doe ik met plezier dat tikkeltje meer of hou ik me gewoon aan de basisvereisten? Als je deze bron van passie niet bij jezelf herkent, probeer dan de volgende.
  3. Passie vinden in waarom je het doet. Misschien wil je een milieuactivist zijn die de planeet gaat redden, of misschien wil je een leerkracht worden die impact heeft op het leven van toekomstige leiders. Ook dit is een uitstekende bron van passie, maar niet elke job leent zich hiertoe even goed. Om passie te vinden in waarom je iets doet, moet je jezelf de vraag stellen waarom hetgene je doet belangrijk is. Als je vindt dat er een onderliggend doel is in het antwoord op deze vraag, dan is dit jouw ‘waarom’ die je ’s morgens uit bed doet komen.  
  4. Passie vinden in voor wie je het doet. Wie zijn de mensen die je wilt helpen? Welke impact zul je hebben op hun leven? Waarom wil je ze helpen? Misschien werk je op een financiële dienst en wil je mensen helpen met pensioensparen, of misschien ben je een openbare verdediger die zijn cliënten wilt helpen. Stel jezelf de vraag hoe je het leven van de mensen die je helpt kan veranderen. Als je veel redenen kan opschrijven waarom hetgene je doet belangrijk is voor anderen, kan dit een uitstekende bron aan passie zijn. 

Comments are closed.