Wat kan je doen dat je jezelf slimmer vindt dan je baas

Je slimmer voelen dan je baas kan zeer frustrerend en energievretend zijn. Maar vooraleer je begint al de dingen waarin je beter bent dan je baas op te lijsten, herkader eerst even. Als je overdreven kritisch bent over je baas, neem dan even de tijd om in de spiegel te kijken vooraleer je ego in overdrive gaat. Wanneer je je slimmer voelt dan anderen, ben je hoogstwaarschijnlijk aan het oordelen, wat betekent dat je subjectief bent en meer de wereld bekijkt vanuit je eigen vooringenomenheid. Hier zijn onze tips om om te gaan met het superioriteitsgevoel tegenover je baas, zodat je je relatie en leiderschapsinvloed kan verbeteren. 

  1. Wees nieuwsgierig. Probeer hun ervaringen en vaardigheden die hen in deze rol bracht te begrijpen. Denk aan hun bredere vaardigheden en competenties. Terwijl je je misschien slimmer voelt dan je baas op bepaalde vlakken, geldt het omgekeerde evenzeer. Je baas heeft wellicht beter inzicht en vaardigheden op andere vlakken dan jij hebt. Iedereen is tegelijk leraar en student. We zijn allen in staat om te leren van elkaar.
  2. Zet je ego aan de kant. Het is niet omdat je compleet overtuigd bent van je gelijk, dat het altijd juist is. Je baas ziet mogelijk dingen die jij niet kan zien, en deze dingen kunnen net heel belangrijk zijn om te begrijpen waarom iemand doet wat hij doet. Zorg ervoor dat je alle feiten hebt en parkeer je behoefte om gelijk te hebben.
  3. Pas je verwachtingen aan. Ben jij een perfectionist of leg je de lat heel hoog? Soms kunnen deze hoge standaarden je tegenhouden om een situatie objectief te bekijken. Put uit je emotionele intelligentie en vergroot je sociaal bewustzijn door meer open te staan voor verschillende benaderingen en manieren om dingen te doen. Denk hierbij aan wegbeschrijvingen, sommigen nemen liever de autosnelweg, anderen geven de voorkeur aan kleinere wegen met veel natuurpracht. Dingen anders doen wil niet noodzakelijk zeggen dat het fout is.
  4. Overbrug de verschillen. In plaats van te denken in ‘ik vs jij’ termen in je relatie met je baas, zoek naar kansen om een strategische partner te worden. Vraag jezelf: hoe kunnen we samenwerken en beiden onze vaardigheden benutten om dit probleem op te lossen? Samen kom je misschien met een betere oplossing dan wanneer jullie het elk apart zouden doen. 
  5. Vermijd roddel. Je baas in een minder goed daglicht zetten, zal jou er niet beter doen uitzien bij anderen. Dit kan als een boomerang terugkomen en in de ogen van de anderen kan je gezien worden als niet te vertrouwen en moeilijk om mee te werken. Als je gefrustreerd bent en je moet ventileren, probeer dan te identificeren wat je precies wil gedaan krijgen om de relatie te verbeteren. Plan dan een meeting in met je baas om hierover te praten.
  6. Wees respectvol. Je superieur voelen geeft je niet het recht om grof en neerbuigend te zijn. Als je een punt wil maken, toon dan het gedrag van een invloedrijke en respectvolle leider. Anderen leren hoe ze autoriteit kunnen ondermijnen kweekt een cultuur van wantrouwen. Wees de verandering die nodig is, niet de ‘over-‘kritische leider die het allemaal beter weet.

Comments are closed.