Hoe op het werk omgaan met verschillende persoonlijkheden

Ben je ooit gefrustreerd geraakt door een collega die eindeloos zijn tijd nam om een beslissing te nemen? Of heb je ooit een baas gehad die aan 200 per uur doorging om zijn doel te halen en als het ware over je heen walste? Op zo’n momenten is het gemakkelijk gefrustreerd te raken door de persoon zelf eerder dan door het feit op zich. Maar de kans is groot dat eerder de persoonlijkheidsverschillen op zich de oorzaak zijn en niet zozeer de andere persoon zelf. 

Verschillende persoonlijkheden begrijpen is essentieel voor leiders. Als je de verschillen begrijpt, dan kan je strategischer zijn in je communicatie om anderen te beïnvloeden, en ben je minder geneigd om te “reageren” wanneer mensen niet exact doen wat jij zou doen. Hieronder vind je de vier hoofdpersoonlijkheidsstijlen op het werk, die je helpen om een invloedrijke leider te zijn.

De analist

De analisten zijn detaillistisch ingesteld. Ze zijn bedachtzaam en leggen de lat hoog voor de te leveren prestaties. Zij houden van structuur en zijn over het algemeen goed georganiseerd. 

  • Sterktes: Ze beschikken over een grote portie zelfdiscipline, velen zijn perfectionistisch (wat zowel een sterkte als een zwakte kan zijn) wat hen toelaat om zeer productief te zijn.
  • Zwaktes: Ze kunnen “over-“analyseren en daardoor besluiteloos worden, wat hun beslissingstijd nog meer verlengt. Als je een snel antwoord wil op een uitdaging, anticipeer dan op hun weerstand aangezien ze niet goed zijn in onder druk te werken.

Hoe om te gaan met een “Analist”: Vermijd dat ze hoge druk voelen om snel te moeten beslissen. Zorg ervoor dat je hen feiten en data geeft als je een probleem aankaart. 

Als je zelf een Analist bent, leg de lat dan niet zodanig hoog dat je er je relaties mee opblaast, omdat anderen het gevoel kunnen hebben dat je standaarden onrealistisch of bikkelhard zijn. Omarm het falen en identificeer de kansen om te leren van je fouten en geef dezelfde kans aan je teamleden. 

De bestuurder

Deze personen krijgen dingen gedaan. Ze zien een uitdaging als een kans en zijn gretig om er hun tanden in te zetten. Ze zijn veerkrachtig en niet gemakkelijk ontmoedigd. Bestuurders zijn natuurlijke leiders.

  • Sterktes: Zij zijn de visionairen en kunnen een beeld van de toekomst tonen en hiermee anderen inspireren. Ze zijn onafhankelijk en zeer productief.
  • Zwaktes: Ze kunnen zodanig gefocussed zijn op het bereiken van hun doel dat ze de betrokken mensen hierbij vergeten. Ze kunnen een gebrek hebben aan empathie en worden vaak gezien als hard en ongevoelig, wat er kan voor zorgen dat anderen vermijden met hen samen te werken.

Hoe om te gaan met een “Bestuurder”: Verspil geen tijd aan small talk en geraffineerdheid, maak meteen je punt mbt. de zaak. In tegenstelling tot de Analist heeft de Bestuurder niet alle feiten nodig om een beslissing te maken. Geef hen autonomie, vrijheid en flexibiliteit om hun job te doen.

Als je zelf een Bestuurder bent, oefen dan op actief luisteren en wees bewust van hoe eisend je kan zijn. Dit zal je vaardigheid om anderen te beïnvloeden verbeteren. Neem ook de tijd om het proces te begrijpen. Bestuurders kunnen soms zo gevangen zitten in de visie, dat ze de beschikbare middelen en tijd niet zien, wat kan leiden tot het creëren van onrealistische verwachtingen. 

De beminnelijke

Deze personen kunnen zorgen voor stabiliteit, aangezien ze van nature gebalanceerd en geduldig zijn. Ze zijn zeer diplomatisch in hun aanpak en brengen een team samen.

  • Sterktes: Deze personen werken goed samen met alle andere persoonlijkheidsstijlen. Ze zijn ambitieus en willen vooral leren. Ze werken goed onder druk en zijn gemakkelijk in omgang.
  • Zwaktes: Ze kunnen een oog voor detail verliezen en kunnen profiteren van structuur en begeleiding om hen eraan te herinneren aan de grote en kleine acties die moeten gedaan worden om een doel te bereiken. Ze zijn conflict vermijdend, waardoor kleine conflicten soms groter worden, omdat ze de harmonie willen bewaren, eerder dan het conflict willen oplossen.

Hoe om te gaan met de “Beminnelijke”: Vermijd bikkelhard te zijn aangezien ze best reageren op een kalme en zachte aanpak. Probeer vriendelijk en nieuwsgierig te zijn, moedig hen aan om risico’s te nemen en uit hun comfortzone te stappen. 

Als je zelf een Beminnelijke bent, oefen dan op openheid en assertiviteit. Geef jezelf de toestemming om een mening te hebben en neem een standpunt in. Kijk naar verandering als een kans om te groeien.

De expressieveling

Deze personen hebben graag plezier en hebben een groot gevoel voor humor. Ze willen erbij horen en deel uitmaken van een team.

  • Sterktes: Ze zijn ambitieus, charismatisch en zijn zeer goed in het beïnvloeden van anderen.
  • Zwaktes: Ze zijn soms niet goed georganiseerd, praten veel en missen discipline. Dat kan anderen afleiden en meeting agenda’s in de war sturen.

Hoe om te gaan met een “Expressieveling”: Focus op het bouwen van een oprechte relatie  met hen en erken hen voor hun enthousiasme en charisma. Bied hen een structuur dat hen kan helpen om de focus te houden op de taak die moet opgeleverd worden.   

Als je zelf een “Expressieveling” bent en je wil meer aansluiting vinden bij anderen, houd dan je opinies even voor jezelf door iets meer geduldig te zijn.  Dat wil niet zeggen dat je je opinie niet kan uiten, probeer echter de kalme aanpak. Zorg er ook voor dat je je taken en gemaakte beloftes opvolgt.

Comments are closed.