Hoe bouw je een flexibele werkcultuur op, ook als je het gevoel hebt dat het niet kan.

Werknemers flexibiliteit aanbieden is niet langer een vrijblijvende keuze, het is een verwachting. Flexibele werkomgevingen worden steeds populairder en zijn een concurrentievoordeel om toptalent te verwerven. Maar wat als de aard van je werk het niet toelaat om een flexibele werkomgeving te creëren? Hoe creër je flexibiliteit als je geen thuiswerk kunt aanbieden? Dit is een uitdaging voor veel leiders, vooral in organisaties waar sommige afdelingen meer flexibiliteit hebben dan anderen en leiders de “bad guy” moeten spelen omdat ze niet dezelfde voordelen kunnen bieden als andere afdelingen. Hier zijn 4 tips om flexibiliteit te creëren op werkplekken met vaste uren.

  1. Flexibele werktijden. Creëer flexibiliteit door medewerkers de mogelijkheid te bieden om verschillende begin- en eindtijden te hanteren tijdens de week. Laat bijvoorbeeld mensen op maandag, woensdag en vrijdag van 9 tot 17.00 uur werken en op dinsdag en donderdag van 8 tot 16.00 uur. Het lijkt misschien een kleine aanpassing, maar deze flexibiliteit kan werknemers de mogelijkheid bieden om tijd te vinden voor afspraken, of om de buitenschoolse activiteiten van hun kinderen en andere activiteiten te plannen. Door dit te doen, laat je hen ook zien dat je probeert om aanpassingen te maken die rekening houden met de beperkingen van het werk.
  2. Verkorte werkweek. Een ingekorte werkweek geeft werknemers de mogelijkheid om een extra vrije dag te krijgen door meer uren tijdens de andere dagen van de week te presteren. De werkdagen zijn dan langer, maar werknemers krijgen meer tijd hebben om zich te ontspannen en hun tijd buiten het werk te verdelen.
  3. Cross-training en jobrotatie. Als de ene afdeling zich gemakkelijker leent voor flexibiliteit dan de andere, maak dan een jobrotatie tussen de twee door middel van cross-training. Train mensen op beide functies zodat je altijd dekking hebt als en wanneer iemand vrij moet nemen. Jobrotatie is ook goed voor het moreel, het kan het werk spannend en aangenaam houden, omdat werknemers niet altijd hetzelfde werk doen. Ook voor opvolgingsplanning is jobrotatie goed, omdat je minder kwetsbaar bent als iemand vertrekt omdat hij niet de enige medewerker is met de nodige kennis.
  4. Verhoog de vakantiedagen. Veel bedrijven zoals Linked In, Evernote en Netflix bieden een onbeperkt of “neem wat je nodig hebt” vakantiebeleid. Hoewel dit misschien geen optie is, probeer na te denken over hoe je de vrije tijd kunt verlengen. Als je in een afdeling zit waar je niet in staat bent om flexibiliteit te bieden in de werkweek, verhoog dan de vakantietijd. Dit is vooral belangrijk als je in een organisatie zit waar andere afdelingen flexibele voordelen bieden die je niet kunt bieden. Door het geven van extra vakantie zullen werknemers minder gefrustreerd zijn door hun gebrek aan flexibiliteit.

Comments are closed.