Hoe bestrijd je de zondagsangsten

Het is zondagavond, het weekend loopt ten einde, je opent je e-mail met de onschuldige overtuiging dat je gewoon wilt weten wat er in je inbox zit om met de planning van je week te beginnen, en tien minuten later, WHAM, je wordt meegezogen en de stress van het werk begint op te lopen. Dit is een voorbeeld van wat tegenwoordig zondagsangsten wordt genoemd. Zondagsangsten ontstaan met de naderende terugkeer naar het werk. Dit staat ook wel bekend als ‘job creep’, en het is een oorzaak van burnout. In een LinkedIn onderzoek onder 1000 volwassenen, vonden ze dat 80% zei dat ze een toename van stress ervaren in verband met hun werk op zondagavond. Wallstreet Journal ging zelfs zover dat ze de zondagavond de nieuwe maandagochtend noemden.

Waarom is dit een probleem? Burn-out. Jij en je medewerkers ervaren stress zonder een voet op kantoor te zetten, waardoor de productiviteit afneemt en de kostbare tijd die nodig is om op te laden wordt verspild. Hier zijn 5 tips om de zondagsangsten te bestrijden.

  1. Maak een black-outbeleid voor het beantwoorden van e-mails. Als leider zet je de toon voor de manier waarop je team reageert op e-mails wanneer je buiten werktijd bent. Als je de kans op burnout wilt verminderen, stop dan met het versturen van e-mails in het weekend of stel de verwachting in dat ze hun e-mails niet zullen controleren totdat ze terug op kantoor zijn. Zonder deze voorwaarde gaan medewerkers ervan uit dat ze geacht worden op je e-mail te reageren, of ze nu werken of niet. Smartphones maken het een uitdaging om de verbinding te verbreken, dus je kan hierin het goede voorbeeld geven.
  2. Gebruik een e-mail omleidingstool. Als je in het weekend e-mails wilt versturen, overweeg dan om een e-mail omleidingshulpmiddel te gebruiken dat het versturen van de e-mails uitstelt tot de werktijden. Zo kan je nog steeds e-mails versturen zonder dat je medewerkers worden gestoord.
  3. Stel persoonlijke grenzen. Kies of en wanneer je buiten het werk gaat reageren op e-mails. De aanbeveling is dat je de e-mails helemaal niet controleert, zodat je jezelf voldoende tijd kunt geven om tot rust te komen, maar als het moet, geef dan bepaalde tijden aan dat je op een zaterdag beschikbaar bent, bijvoorbeeld van 8 tot 9 uur ‘s morgens. Dit zorgt ervoor dat je niet de klok rond werkt en je jezelf toestemming geeft om tijd vrij te nemen en de connectie te verbreken.
  4. Stel een zondagse zelfzorgroutine samen. Neem je zondagen terug! Plan activiteiten of kies een project dat op zondag je tijd in beslag neemt om je af te leiden van de komende werkweek. Houd jezelf bezig, zodat je niet beschikbaar bent om e-mails te controleren en in de werksfeer te komen.
  5. Identificeer de oorzaak. Als je zondagsangsten ervaart, probeer dan de oorzaak te achterhalen. Is het een specifiek project of is het de totale werklast? Begrijp wat de oorzaak van de angst is, zodat je deze kunt aanpakken. Als het bijvoorbeeld om je werklast gaat, werk dan samen met je baas en team om verantwoordelijkheden te delegeren om jezelf een beter hanteerbare werklast te geven. Gebruik de zondagsangsten als een opportuniteit om te bepalen en op te lossen wat je op het werk onder druk heeft gezet…..

Comments are closed.