Hoe kunnen we burnout verminderen op de werkplek?

Ben je uitgeput op je werk? Ervaar je chronische stress en vermoeidheid die je capaciteit om optimaal te presteren beperkt? Dit zijn allemaal symptomen van een burnout en je bent niet alleen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs burnout als een erkende medische diagnose geïdentificeerd. Volgens de WHO wordt burnout gedefinieerd als “een syndroom dat is ontstaan door chronische stress die niet succesvol is opgevangen op de werkplek”. Volgens de WHO heeft burnout 3 primaire componenten. Het bevat:

  1. Gevoelens van gebrek aan energie of uitputting.
  2. Een grotere mentale afstand tot het werk, of gevoelens van negativisme of cynisme in verband met je werk.
  3. Verminderde efficiëntie op professioneel vlak.

Als leider is het belangrijk om je bewust te zijn van burnout en van de gevolgen die het kan hebben voor je team en organisatie. Het is vooral belangrijk om je eigen persoonlijke gezondheid te bewaken om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een burnout. Echter, zoals de meeste dingen, realiseren we ons waarschijnlijk pas dat een burnout plaatsvindt als we uitgebrand zijn. Burnout komt vooral voor bij jongere generaties. Volgens een Gallup-onderzoek voelt 28% van de Millennials zich vaak of constant uitgebrand, vergeleken met 21% van de mensen van oudere generaties. Dit is een alarmerende statistiek die alleen maar lijkt toe te nemen.  De belangrijkste oorzaken van burnout zijn: oneerlijke behandeling op het werk, onevenwichtige werkdruk, het beantwoorden van e-mails en sms’jes na werktijd, onrealistische deadlines, en een gebrek aan steun van de leiding.

Denk aan je eigen werksituatie. Zijn deze oorzaken aanwezig in jouw organisatie of team? Zo ja, dan is dit de manier waarop je kunt helpen om burnout in je team te voorkomen en te minimaliseren.

  1. Moedig je team (en jezelf) aan om open te zijn over burnout. Creëer een veilige ruimte om gevoelens over burnout te delen en straf of bekritiseer mensen die zich uitgeput voelen niet. Luister actief, kijk of er manieren zijn om het werk te verschuiven of om aanpassingen te maken die het gevoel van een burnout kunnen verminderen.
  2. Investeer in leiderschapsontwikkeling. Uit een studie van Gallup blijkt dat medewerkers die zich gesteund voelden door hun leidinggevenden, beduidend minder vaak een burnout ervaren. Denk aan de personen in leidinggevende functies. Hebben zij de nodige tools om burnout te managen en hun team te ondersteunen? Denk aan vaardigheden zoals delegeren, empathie en het stellen van prioriteiten. Als leiders deze vaardigheden niet hebben, zal de kans op burnout toenemen en zal het verloop volgen.
  3. Focus op gezondheid. Dit is geen nieuw advies, maar we hebben de neiging om in periodes van stress onze gezondheid te verwaarlozen. Maak van zelfzorg een prioriteit voor jezelf en voor de mensen in je organisatie. Moedig mensen aan om van hun computer weg te stappen, een wandeling te maken en te ontspannen. Maak er tevens een regel van dat iedereen zijn volledige vakantietijd neemt en ontmoedig mensen om te reageren op berichten buiten de werkuren. Als je de baas bent, geef dan het goede voorbeeld door geen e-mails te sturen tijdens de vrije tijd.
  4. Beoefen stress management technieken. Introduceer diepe ademhalings-, meditatie- en strekoefeningen in teamvergaderingen of roep op tot regelmatige pauzes waar mensen moeten gaan staan en bewegen. Focus op de mentale gezondheid van jezelf en je team. Naarmate je geestelijke gezondheid beter is, wordt je veerkrachtiger en kun je beter tegen burnout bestand zijn.

Comments are closed.