5 tips om betrokkenheid van medewerkers te vergroten en de prestaties op de werkplek te verbeteren.

Groot verloop? Minder werknemersbetrokkenheid? Lage productiviteit? Als u deze problemen ondervindt, is dit artikel iets voor u. Volgens een Gallup-enquête zijn teams met een hoge medewerker betrokkenheid 21% productiever. En dat heeft direct een positief effect op de uiteindelijke winstgevendheid van een bedrijf. Productiviteit en betrokkenheid van medewerkers zijn direct gecorreleerd, dus als u zich op slechts één van deze aspecten wilt concentreren, ontstaat er een onbalans en dat heeft een negatieve impact op beide. Dus wat moet u doen om een ​ betrokkenheidsstrategie te creëren?

Bekijk de 5 tips hieronder.

 

  1. Focus op training en ontwikkeling. Een van de grootste fouten die een bedrijf kan maken, is het belang van leren en ontwikkeling te verwaarlozen. Uw werknemers zijn zo goed als u hen traint te zijn. Volgens de Association for Talent Development hebben bedrijven die investeren in leren en ontwikkelen een 24% hogere winstmarge en een significant hogere omzet per medewerker dan bedrijven zonder een geformaliseerd trainingsprogramma.
  2. Ontwikkel een dynamische introductie ervaring. Een goed en uitdagend inwerk programma is belangrijk! De uiteindelijke betrokkenheid van een nieuwe collega bij uw bedrijf heeft rechtstreeks te maken met de kwaliteit van hun introductie ervaring. Volgens The Recruiting Roundtable kunnen effectieve introductie programma’s de prestaties van medewerkers met 11,5% verbeteren. Als je het talent dat je net hebt ingehuurd wilt behouden en het meeste uit hen wilt halen, zorg dan dat je een strategie hebt die zich richt op integratie in het bedrijf binnen de eerste 30 dagen.
  3. Creëer zinvol werk. Wilt u de productiviteit verhogen, moedig uw medewerkers dan aan om de bedrijfsmissie ter harte te nemen. Vraag hen om feedback en om hulp bij het helpen maken van de bedrijfsstrategie. Als u nalaat ze te betrekken bij belangrijke beslissingen, zullen ze minder moeite doen om het doel te bereiken. Wanneer je ze betrokken maakt, geef je betekenis aan hun rol en erken je hun positie in het grote geheel. Hoe meer betekenis ze hebben, hoe hoger de productiviteit.
  4. Wees flexibel. Medewerkers functioneren goed als ze voelen dat ze autonomie hebben. Als dat betekent dat je een flexibele werkplanning of telewerk-optie moet aanbieden, doe dat dan. Hoe meer er naar ze geluisterd wordt, hoe meer ze zich vertrouwd voelen en bereid zijn om hard voor de organisatie te werken.
  5. Deel informatie en wees transparant. Wees eerlijk en open met uw werknemers, voor zover mogelijk. Als het bedrijf slecht gaat, zeg dat dan. Geef hen de informatie die ze nodig hebben om te begrijpen waarom hun rol kan helpen een probleem op te lossen of een strategie te bepalen. Hoe meer informatie ze hebben, hoe beter geïnformeerde beslissingen ze kunnen nemen, wat de productiviteit zal verhogen.

Comments are closed.