Effectieve en toegewijde medewerkers ontwikkelen

Veel bedrijven en leiders denken dat het belangrijkste onderdeel van het rekruteringsproces is om een kandidaat een jobaanbod te laten tekenen. Zij gaan ervan uit dat als de kandidaat eenmaal getekend heeft, je niet langer moeite moet doen om je organisatie aantrekkelijk te maken, ze hebben toch al getekend. Dit is eigenlijk waar een belangrijk aspect van het promoten van je organisatie begint en het komt in de vorm van integratie, of onboarding. De onboarding ervaring, dit zijn de eerste paar weken en maanden van een nieuwe medewerker, zal bepalen of hij of zij al dan niet langdurig voor jou zal willen werken. Volgens Digitate zijn medewerkers die met een negatieve instroomervaring achterblijven 2x zo vaak op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

We kennen allemaal het belang van een eerste indruk en onboarding is echt de eerste indruk die een werknemer krijgt van je bedrijf. Als ze het slecht vinden, zullen ze minder snel hun carrière bij jou willen uitbouwen. Dit is wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je de juiste onboarding doet.

  1. Maak een specifieke instapgids voor je afdeling. Verwacht niet dat HR alles wat ze moeten weten in de algemene oriëntatie van het bedrijf zal behandelen. Maak een gids die specifiek is voor jouw afdeling en die alles omvat, van belangrijke informatie, FAQ’s, teamnormen en -regels tot acroniemen van het bedrijf. Deze handleiding kan dan door de medewerker gebruikt worden sneller te wennen aan het team en de organisatie.
  2. Koppel nieuwe werknemers aan een huidige werknemer. Wijs een huidige medewerker aan als hun instap coach. Vraag de coach een kantoorrondleiding te geven, hen te laten zien waar alles zich bevindt, van de badkamers tot de directiekamer, en een hulpmiddel te zijn om hun vragen te beantwoorden. Door het toewijzen van een onboarding coach voelt de nieuwe medewerker zich meer op zijn gemak, omdat hij/zij het gevoel heeft dat hij/zij onmiddellijk naar iemand toe kan gaan voor hulp of vragen.
  3. Ga verder dan processen en papierwerk. Praat over bedrijfsnormen, zoals de aanwezigheid van het management en wat er nodig is om succesvol te zijn. Geef hen een totaaloverzicht van de organisatie, van de organisatiewaarden tot het organigram. Hoe meer ze weten en begrijpen, hoe sneller ze zich aan je cultuur zullen aanpassen.
  4. Regel een ontmoetingsvergadering voor de nieuwe werknemers. Hou een informele bijeenkomst waar personen uit het hele bedrijf worden aangemoedigd om zich aan de nieuwe werknemers voor te stellen. Dit is een snelle manier om de nieuwe werknemer te helpen relaties op te bouwen en zich deel van de organisatie te voelen.
  5. Behandel ze alsof ze een huidige werknemer zijn. Een nieuwe werknemer moet op de eerste dag alles hebben wat hij nodig heeft om zijn werk te doen, net zoals een huidige werknemer dat zou hebben. Denk hierbij aan technologie, apparatuur, bureau, naambadge, e-mail, kantoorbenodigdheden, toegang tot applicaties, enz. Dit is het absolute minimum dat moet worden gedaan om een goede eerste indruk te maken. Het geeft aan dat je er klaar voor bent en opgewonden bent om ze in het team te hebben.

Comments are closed.