De leidersmentaliteit

Je leven en carrière zijn net zo goed als je mentaliteit. Als je gelooft dat de wereld tegen je is en er niets wil lukken, dan zal die instelling zich in alles wat je doet uiten. En als je gelooft dat je een goede leider bent die dingen mogelijk maakt, dan zal dat ook te zien zijn in alles wat je doet. Je mentaliteit en houding verschijnen in je communicatie, projecten, relaties en vrijwel alles wat je doet.

Mindset is de sleutel tot succes. Wat voor soort mindset heb je? Er zijn twee onderscheidingen, een vaste en een groeimindset. Als je een vaste mentaliteit hebt, geloof je dat je niet in staat bent om te veranderen, je bent wie je bent. Een groeimindset is het geloof dat je kunt veranderen als je er tijd en energie in steekt. Mensen met een groeimindset ervaren meer succes dan mensen met een vaste mindset omdat ze geloven dat ze kunnen groeien en evolueren. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je feedback kreeg dat je ondermaats presteerde. Een groeimindset zou dit zien als een kans om zich te ontwikkelen en te verbeteren op de gebieden waar ze ondermaats presteren. Een vaste mindset zou waarschijnlijk excuses vinden voor hun ondermaats presteren of gewoonweg geloven dat ze hun best hebben gedaan en dat ze niet meer kunnen doen. Welk type leider wil je zijn?

Dit zijn 6 tips om meteen te beginnen met het ontwikkelen van een groeimindset.

  1. Aanvaard wie je bent. In plaats van jezelf te beoordelen aan de hand van je fouten en zwakheden, richt je op je positieve eigenschappen en sterke punten. Begrijp je fouten, maar gebruik ze niet om je waarde te beoordelen. Wanneer je aanvaardt wie je bent, bouw je vertrouwen op dat je zal helpen om uitdagingen als kansen te zien.
  2. Laat het perfectionisme los. Perfectionisme veronderstelt dat er maar één goed resultaat is en dat we niet goed genoeg zijn als we dat niet bereiken. Perfectie is een mythe, het bestaat niet. Het is als het vinden van de bron van eeuwige jeugd of de pot met goud aan het einde van de regenboog. Je kunt blijven zoeken, maar je zult waarschijnlijk alleen maar meer stress, minder zelfvertrouwen en beperkt succes vinden. Aanvaard je fouten, neem ze mee en blijf je ontwikkelen in plaats van je te concentreren op hoe “niet genoeg” je bent.
  3. Geef succes een nieuwe definitie. Als succes betekent dat je in alles de beste bent of nooit een fout maakt, dan ben je jezelf aan het voorbereiden om te falen. Denk na over één van je doelen. Hoe definieer je succes? Voor veel perfectionistische denkers is het om falen en fouten te voorkomen, maar die definitie op zich kan je er wel toe aanzetten om te falen. Het is zwart-wit, win-verlies denken. Leef in plaats daarvan in het grijze gebied. Als je aan een project werkt, in plaats van te streven naar perfectie, probeer het anders te definiëren als het nemen van je tijd, het leren als je gaat, om er zeker van te zijn dat je het beste resultaat behaalt met de informatie die je op dat moment hebt gekregen.
  4. Bekijk problemen als kansen. In plaats van dingen te ondergaan, moet je strategisch denken. Bekijk problemen als kansen om te groeien. Kijk naar het probleem en identificeer wat je onder controle hebt. Als je dat eenmaal geïdentificeerd hebt, vraag jezelf dan af, “hoe kan ik hiervan leren?”. Bijvoorbeeld, in plaats van je te focussen op een budgetreductie voor een nieuw voorstel, denk erover na als een kans om creatiever te worden met je aanpak van het voorstel.
  5. Stel duidelijke doelen. Als je wilt groeien moet je weten waartoe je werkt. Zonder doelen zul je het gevoel blijven houden dat je hetzelfde doet als vroeger, wat een vaste mentaliteit in stand kan houden. Daag jezelf uit met doelen die je zullen helpen om verder te groeien en je te ontwikkelen.
  6. Verlaat je comfortzone. Comfort zou je bang moeten maken, want het houdt je klein. . Hoe meer je je op je gemak voelt bij je werk en verantwoordelijkheden, hoe meer je risico gaat vermijden. Omarm verandering en zoek ervaringen op die je zullen uitdagen om te groeien en je nieuwe manieren van denken zullen laten ontdekken.

Comments are closed.