Hoe kan je een innovatieve denker zijn?

De enige constante is verandering. In de snelle wereld van vandaag is het essentieel om de concurrentie een stap voor te zijn om relevant te blijven en in het spel te blijven.  Volgens McKinsey denkt 80% van de executives dat hun huidige bedrijfsmodellen in de nabije toekomst in gevaar kunnen komen.  Hoe overkom je verstoring? Innovatie. Zo eenvoudig is het echter niet. Uit een onderzoek van PA-consulting groep bleek dat twee derde van de organisaties zei dat innovatie cruciaal is om te overleven, maar slechts een derde zegt dat ze succesvol innoveren. Wat zich voor veel bedrijven vertaalt in het besef dat innovatie belangrijk is, maar dat ze nog steeds moeite hebben om te innoveren. Hier is een manier om je organisatie te helpen succesvol te innoveren.

  1. Laat je ego los. Om innovatief te zijn, moet je je behoefte om gelijk te hebben loslaten en in plaats daarvan openstaan voor nieuwe ideeën en benaderingen. Als je je ego niet onder controle hebt, loop je het risico dat je oplossingen en verbeteringen mist die je idee nog succesvoller kunnen maken. Bovendien, wanneer het ego te hoog is, kun je mogelijk noodzakelijke overwegingen missen waarmee je nu rekening moet houden om tegenslagen in de toekomst te voorkomen. Overwin je ego door dingen vanuit een tegenovergesteld of ander perspectief te bekijken. Kruip uit je eigen hoofd om het grote geheel te zien.
  2. Wees nieuwsgierig. Probeer niet te oordelen en sta open voor andere benaderingen of ideeën. Stel open vragen om informatie te verzamelen en te voorkomen dat je meteen een oordeel velt over de vraag of iets wel of niet zal werken. Als je nieuwsgierig bent, open je jezelf niet alleen om meer te leren, maar stel je ook anderen in staat om zich meer op hun gemak te voelen om ideeën te delen.
  3. Treed uit je comfortzone. Comfort dient je bang te maken. Het is de snelste manier om irrelevant te worden. Vind mogelijkheden in je dag om met je typische routine en comfort zone te breken. Wanneer je risico’s neemt en een stapje terug zet, kun je het grote geheel beter zien en zal je beter in staat zijn om unieke oplossingen te vinden, omdat je niet leeft in wat er in het verleden is gedaan.
  4. Luister actief. Oefen actief luisteren tijdens brainstormsessies of gesprekken. Luister naar wat er wel en niet gezegd wordt. Verbind de stippen en stel open vragen om een beter begrip te krijgen van de situatie en standpunten. Actief luisteren stelt je in staat om nieuwe ideeën en oplossingen te horen die je had kunnen missen indien je geen vragen had gesteld of bezig was om te antwoorden. Actief luisteren lukt het beste als je ook je ego loslaat en je nieuwsgierig bent.
  5. Omarm diversiteit. Innovatie werkt het beste wanneer er meerdere invalshoeken zijn. Diversiteit in standpunten kan potentiële uitdagingen en nieuwe benaderingen aan het licht brengen die misschien niet waarneembaar zijn als iedereen hetzelfde standpunt deelt. Als je een gelijkgestemd team hebt, probeer dan iemand met een afwijkend standpunt te bereiken om mogelijke hiaten of obstakels te helpen ontdekken.
  6. Probeer de dingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Vraag jezelf af: “wie heeft deze uitdaging al opgelost?”. Het zou een andere organisatie kunnen zijn, binnen of buiten je sector. Zet jezelf in hun schoenen en vraag jezelf af hoe ze dit probleem zouden oplossen. Als je verder kijkt dan je eigen organisatie voor oplossingen, kun je nieuwe ideeën genereren, je problemen sneller oplossen en nieuwe inzichten verwerven, die samen je succes kunnen aandrijven.

Comments are closed.