Tips om succesvol veranderingen te beheren.

In de wereld van vandaag is verandering een essentieel onderdeel van het bedrijfsleven. Globalisering en technologische vooruitgang hebben een snel veranderende bedrijfsomgeving gecreëerd waar verandering nodig is om te overleven. In de woorden van Peter Drucker: “Het grootste gevaar in tijden van turbulentie is om te handelen met de logica van gisteren”. Denk aan de executives van Blockbuster die een deal hebben afgeslagen om Netflix te kopen voor 50 miljoen dollar. In 2018 was de omzet van Netflix voor Q3 iets meer dan $4 miljard en Blockbuster is inmiddels ten onder gegaan. Blockbuster zou nog bestaan als zij niet met de logica van gisteren hadden beslist. Wat gisteren werkte, kan vandaag niet werken, wat betekent dat verandering een essentieel onderdeel moet zijn van je bedrijfscultuur. Weten dat verandering essentieel is, is één ding, verandering creëren is een ander. Hier zijn 5 tips om succesvol verandering te beheren.

  1. Identificeer duidelijk de behoefte aan en de visie op verandering. Waarom moet je veranderen? Wat zijn de gevolgen van niet veranderen? Zodra je de noodzaak begrijpt, creëer dan de visie op verandering. Wat is het einddoel van verandering? Hoe ziet het eruit? De tijd nemen om de behoeften en visie te begrijpen zal je helpen bij het bepalen van de aanpak en de strategie voor verandering die je implementeert. Te vaak maken bedrijven de fout om alleen maar te veranderen zonder te weten waarom en wat ze veranderen en het voordeel dat ze hopen te bereiken. Dit kan leiden tot desinteresse van werknemers, ontevredenheid bij klanten en dalende winsten omdat je mogelijk de verkeerde dingen aan het veranderen bent of niet weet welke kant je opgaat. Investeer je tijd en middelen om te begrijpen welke verandering nodig is en hoe de ideale visie eruit zou zien als deze eenmaal voltooid is. Beschouw dit als het voorbereidende werk voor het veranderingsmanagement.
  2. Creëer en volg een strategie. Te vaak creëren organisaties de strategie, maar slagen er dan niet in het proces te volgen. Leidinggevenden kunnen zo enthousiast zijn om de verandering te implementeren dat ze te kort door de bocht gaan en essentiële stappen van het proces overslaan om te kunnen zeggen “we hebben het gedaan, we hebben de verandering geïmplementeerd”. Als we het proces niet volgen, kan dit leiden tot verwarring bij de medewerkers, een verhoogde weerstand tegen verandering en het uitblijven van daadwerkelijke verandering. Wees flexibel met het proces, d.w.z. laat ruimte voor nieuwe leerervaringen, maar sla geen stappen over.
  3. Focus op de mensen. Identificeer wie ze zijn, hoe de verandering hen zal beïnvloeden, wat hun rol zal zijn bij de verandering, en waarom hun rol belangrijk is. Iedereen moet worden aangesproken en betrokken bij de veranderingsstrategie. Zodra je het menselijke aspect hebt geïdentificeerd, moet je het leiderschapsteam op het hoogste niveau op één lijn brengen, want zij zullen de voortrekkers zijn van de verandering. Als deze mensen niet in akkoord gaan met de verandering, is het onwaarschijnlijk dat ze de verandering zullen bevorderen en actie zullen nemen om het falen ervan te voorkomen. Zodra het topmanagement op één lijn is gebracht, ga dan naar de mid-level managers, die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de meerderheid van de mensen die de verandering implementeren. Ook zij zijn de voorvechters van verandering. Zij zullen de specifieke kenmerken van de strategie moeten begrijpen in functie van de mensen die ze leiden. Naarmate zij beter communiceren en pleiten voor verandering, zullen de mensen die zij leiden meer bereid zijn te veranderen.
  4. Identificeer de obstakels voor verandering. Zal er een leercurve zijn? Is er vrees dat banen worden geschrapt? Denk na over de bezwaren vanuit het perspectief van je werknemer. Als je begrijpt hoe zij het zien, kun je hun zorgen direct aanpakken. Als mensen bijvoorbeeld denken dat ze hun baan zullen verliezen als gevolg van de verandering, zullen ze zich eerder verzetten tegen de verandering. Ga, indien mogelijk, in op die angst en bied geruststelling en de mogelijkheid om vragen te stellen over de verandering. Creëer een veilige omgeving voor mensen om over verandering te praten, zodat je de bezwaren direct aan de orde kunt stellen.
  5. Meten en vieren. Bepaal de belangrijkste mijlpalen van de verandering die moeten worden gemeten om het toekomstige succes en de volgende stappen te bepalen. Wanneer je een mijlpaal bereikt, vier het dan! Verandering is moeilijk en om de tijd en middelen te blijven investeren die nodig zijn om de verandering door te voeren, moeten mensen het gevoel hebben dat hun harde werk de moeite waard is. Gebruik elke mijlpaal als een kans om de betrokkenheid bij de verandering te vieren en te versterken.

Comments are closed.