Hoe om te gaan met conflicten

“Voor goede ideeën en echte innovatie heb je menselijke interactie, conflict, argumentatie en debat nodig.” Margaret Heffernan

Conflicten zijn een onvermijdelijk onderdeel van groei. Om conflicten op de juiste manier te managen, moet je de mentaliteit aannemen dat conflicten natuurlijk en productief zijn. Als je je mindset niet bijstelt en conflicten niet als gezond en noodzakelijk beschouwt, kan je de groei van je team en organisatie verstikken. Denk na over dit scenario.

Nick is voorstander van een verandering waarvan hij gelooft dat die een enorme verbetering zal zijn. Hij bulldozert zijn initiatief en aanvaardt geen tegenargumenten. Katie heeft een ander perspectief en ziet de verandering als een risicovolle investering die op korte termijn voordelen kan opleveren, maar op de lange termijn negatieve reacties kan veroorzaken. Nicks sterke persoonlijkheid kan overweldigend zijn voor Katie. Ook al heeft ze de gegevens om het initiatief van Nick tegen te spreken, is ze hier terughoudend over, omdat ze conflict vermijdt en geen onenigheid wil veroorzaken binnen het team.

Wat wil je dat er gebeurt? Wil je liever dat Katie conflicten vermijdt om het moraal van het team te redden of dat ze het initiatief van Nick in twijfel durft trekken?

Het antwoord ligt voor de hand, je zou willen dat Katie Nick uitdaagt.  Conflicten zijn een onderdeel van zakendoen en hebben veel voordelen die een directe impact kunnen hebben op het resultaat. Als leider is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je, samen met je team, conflicten ziet als een natuurlijk onderdeel van zakendoen, niet als iets om bang voor te zijn. Ontwikkel de vaardigheden van je team op het gebied van conflictmanagement door de onderstaande tips te delen.

  1. Begrijp het probleem, dan de persoon. In het geval van Katie en Nick ging het conflict over het initiatief zelf, niet over Nick. Voor mensen die conflicten vermijden, is de natuurlijke neiging om de kwestie te personaliseren in plaats van objectief naar het probleem te kijken. In dit geval zou Katie conflicten vermijden om Nick tevreden te stellen, ondanks het feit dat ze zich terecht zorgen maakt over zijn initiatief. Help je team om het probleem te behandelen, niet de persoon. Door conflicten op deze manier te bekijken, zullen jullie in staat zijn om conflicten productief en niet persoonlijk te managen.
  2. Stel het doel van het gesprek vast. Wanneer zich een conflict voordoet, raad je je team aan om samen te werken aan de ontwikkeling van een gemeenschappelijk doel om het probleem op te lossen. Stel vragen als: “wat wil je bereiken” of “wat is hier het belangrijkste?” In het bovenstaande geval kan het doel zijn om succes voor de organisatie te creëren. Een gemeenschappelijk doel kan partijen helpen om zich te realiseren dat ze in hetzelfde team zitten.
  3. Omarm waar mogelijk face-to-face gesprekken. Dit kan een uitdaging zijn voor teams met medewerkers op afstand, maar moedig hen aan om gesprekken te voeren via videochat als ze elkaar niet persoonlijk kunnen ontmoeten. Face-to-face gesprekken maken ‘live’ feedback mogelijk. Er is minder kans dat communicatie en toon verkeerd worden geïnterpreteerd, waardoor het conflict sneller wordt opgelost.
  4. Oefen het reflecteren. In conflicten is actief luisteren essentieel. Om tot overeenstemming te komen moeten beide partijen het gevoel hebben dat hun ideeën en informatie door de andere partij worden gehoord. Reflecteren is gewoon ‘weerspiegelen’. Het is het herhalen naar de spreker toe van de informatie die je hebt gehoord om er zeker van te zijn dat je hun standpunt correct hebt begrepen. Door de informatie te herhalen, geef je de spreker de gelegenheid om alle informatie te verduidelijken, zodat je allebei op dezelfde pagina bent.
  5. Omarm fouten. Moedig medewerkers aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun fouten en vervolgens van deze fouten te leren. Als dit niet gebeurt, kan het conflict langer duren en moeilijker te managen zijn. De persoon die probeert het gezicht te “redden” kan een barrière zijn voor het oplossen van conflicten door informatie achter te houden of door te weigeren mee te werken uit angst om verkeerd te zijn. Creëer een cultuur waarin falen en fouten worden omarmd als onderdeel van de reis naar succes.

Comments are closed.