Hoe word je een onvergetelijke communicator

Hoe word je een onvergetelijke communicator

We hebben allemaal een tijd in ons leven meegemaakt waarin iemand naar ons toe praatte en niet tegen ons. Denk aan een tijd waarin je in een kamer zat te luisteren naar iemand die een bepaald idee presenteerde. De spreker sprak heel monotoon en las elk woord op de PowerPoint slide voor. Je kijkt op je horloge en je hebt nog steeds meer dan een half uur vergadering te gaan voordat je weer aan het werk kunt gaan. Laten we de rollen omdraaien – wat als jij de spreker was en je kon voelen dat het publiek niet betrokken is en er naar verlangd om te ontsnappen? Hoe voelt dat?

Communiceren met het oog op impact vereist dat we vooruit plannen. Als we die niet-geëngageerde individuen actief willen betrekken, moeten we een aantal dingen in gedachten houden voordat we een presentatie geven. Communiceren met het oog op impact vereist dat we vooruit plannen, vooral als we willen dat de presentatie onvergetelijk wordt. Hier zijn een paar dingen die je kan doen:

  1. Definieer duidelijk ‘what is in it for me’ of de W.I.I.F.M. Mensen zijn druk bezig en raken vaak afgeleid door andere verantwoordelijkheden of gebeurtenissen in hun leven als iemand aan het woord is. Als je ze wilt betrekken, moet je ze vertellen wat de voordelen zijn van het luisteren.
  2. Gebruik herhaling om sleutelbegrippen te versterken. Als je een belangrijk punt hebt, zorg er dan voor dat je het meerdere malen benadrukt. Hoe vaker ze het horen, hoe beter het in hun hoofd zal zitten.
  3. Wees authentiek. Gebruik taal die specifiek van jou is, probeer niet iets woord voor woord te herhalen van een slide of de woorden van een andere persoon letterlijk te herhalen. Zoek jouw eigen stem en gebruik deze om de inhoud tot leven te brengen.
  4. Pas je communicatie aan. Als je met een raad van bestuur of eerstelijnsmedewerkers spreekt, moet je je boodschap aanpassen. Weet wie je publiek is en neem dingen op die relevant zijn voor elke groep.
  5. Gebruik verhalen en analogieën. Verhalen en analogieën kunnen een geweldige manier zijn om de deelnemer te helpen de belangrijkste punten te begrijpen die je probeert te verduidelijken. Verhalen zijn zeer impactvolle leerhulpmiddelen voor volwassenen, vaak herinneren ze zich de belangrijkste punten dankzij het verhaal. Verhalen kunnen het ook makkelijker maken voor het publiek om zelf anderen te informeren.
  6. Luister. Wanneer mensen vragen stellen, luister dan actief om verwarring te begrijpen of extra manieren aan te leren om de boodschap te ondersteunen.
  7. Follow-up. Na de eerste vergadering of presentatie moet je met de hoofdpunten opvolgen in een e-mail. Moedig mensen aan om persoonlijk te reageren met vragen als ze meer hulp nodig hebben. Follow-up kan een goede manier zijn om ervoor te zorgen dat het bericht wordt ontvangen zoals bedoeld.

 

Comments are closed.