7 tips om je EQ te verhogen en een betere manager te worden

Wist je dat een van de belangrijkste redenen waarom topmanagers falen is gelegen in een lage emotionele intelligentie (EQ)? Ze hebben misschien de harde vaardigheden die nodig zijn om het bedrijf te besturen, maar op het gebied van soft skills komen ze tekort. Simpel gezegd, EQ wordt gedefinieerd als het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te begrijpen en er mee om te gaan. EQ bepaalt hoe je met veranderingen omgaat, hoe je in een team werkt en hoe je relaties beheert. We hebben allemaal wel eens samengewerkt met iemand met een hoge intelligentie (IQ), wat werd overschaduwd door hun geringe vermogen om hun emoties, hun EQ, te beheersen. Een leidinggevende met een laag EQ kan verminderd moreel, verminderde betrokkenheid en verminderde productiviteit teweeg brengen. Reden te meer om veel waarde te hechten aan het belang van EQ. Dit kan je doen om je EQ te ontwikkelen.

Begin met zelfbewustzijn. Observeer hoe je reageert op mensen en stressvolle situaties. Word je gefrustreerd wanneer iemand je uitdaagt? Sluit je je af onder stress? Als dat zo is, kunnen dit tekenen zijn van een lager EQ. Begrijp je triggers en ontwikkel strategieën om ze te beheersen.

Inleven. Denk aan de gevoelens van anderen. Specifiek hoe jouw acties en emoties hen beïnvloeden. Vinden mensen het prettig om je uit te dagen of vragen te stellen? Verstuur je op vrijdag een disciplinaire e-mail en laat je je medewerker er tijdens het weekend over piekeren? Ook dit zijn tekenen van een laag EQ in relatie tot anderen. Wees je bewust van hoe je communiceert, wanneer je communiceert en wat je teweeg brengt met je woorden.

Zorg dat je conflicten de baas bent in plaats van vice versa. Hoe reageer je op een conflict? Ben je strijdbaar of open? Bepaalt je eigen ego je inbreng of denk je aan het grotere plaatje en het beste resultaat voor iedereen? Lage EQ-leidinggevenden zullen waarschijnlijk boos en moeilijk benaderbaar zijn wanneer er een conflict ontstaat, wat anderen kan ontmoedigen om gevoelige onderwerpen die moeten worden aangepakt aan de orde te stellen. Bedenk hoe je op conflicten zou willen reageren en maak een actieplan voor wanneer dit zich voordoet.

Verantwoordelijk zijn. Doe wat je zegt dat je gaat doen. Neem je verantwoordelijkheid, ga niet met de vinger wijzen. Kom je verplichtingen na.

Wees blij met feedback. Bekijk feedback als een kans om te groeien. Je baas heeft misschien net wat kritiek gegeven, maar het is aan jou om te bepalen hoe je hier mee omgaat. Wil je er van leren en het gebruiken of wil je er in blijven hangen? Feedback is een geschenk, goed of slecht, omdat het ons helpt om onszelf te verbeteren. Coach en geef feedback aan je team. Leer hen dat feedback een opstap naar persoonlijke ontwikkeling is en niet iets om bang voor te zijn.

Weet wanneer je je excuses moet aanbieden. Vergelijkbaar met het nemen van je verantwoordelijkheid, bied je je team openlijk excuses aan wanneer dit nodig is. Dit zal een open en vertrouwelijke sfeer creëren binnen je team en de relaties verbeteren.

Hou niet vast aan wrok. Blijf je hangen een situatie die niet ging zoals jij wilde? Individuen met een hoog EQ weten hoe ze zaken los moeten laten, zodat het geen invloed heeft op hun huidige taken. Wrok kan stressvolle situaties bestendigen en je relaties beschadigen. Leer hoe je je ego los kunt laten om vooruit te gaan.

Comments are closed.