Hoe Emotionele Intelligentie Invloed Heeft Op Succes

 

Wist je dat een van de belangrijkste redenen waarom topmanagers falen een gevolg is van lage emotionele intelligentie (EQ)? Dat klopt, ze hebben misschien de harde vaardigheden die nodig zijn om het bedrijf te besturen, maar als het gaat om het managen van hun zachte vaardigheden, komen ze tekort. Eenvoudig gezegd wordt EQ gedefinieerd als het vermogen om uw emoties en die van anderen te begrijpen en te beheren. EQ zal bepalen hoe je omgaat met verandering, hoe je werkt in een team en hoe je relaties beheert. We hebben allemaal samengewerkt met iemand met een hoge intelligentie (IQ), maar hun IQ wordt overschaduwd door hun vermogen om hun emoties, hun EQ te controleren. De resultaten van een lage EQ leider kunnen zijn: minder moreel, minder betrokkenheid en een lagere productiviteit. Begrijp je het al? Hier is wat je kunt doen om je EQ te ontwikkelen.

  1. Begin met het zelfbewustzijn. Observeer hoe je reageert op mensen in stressvolle situaties. Raak je gefrustreerd wanneer iemand je uitdaagt? Sla je dicht onder stress? Zo ja, dan zijn dit tekenen van een laag EQ. Leer je triggers te herkennen en ontwikkel strategieën om ze te beheersen.
  2. Leef je in. Denk aan de gevoelens van anderen. Denk vooral aan hoe je eigen acties de emoties van anderen kan beïnvloeden. Voelen mensen zich op hun gemak wanneer ze je uitdagen of je vragen stellen? Stuur je op vrijdag ingewikkelde e-mails naar je werknemers en laat je ze erover in de stress zitten tijdens het weekend? Dit zijn allebei tekenen van een laag EQ in relatie tot anderen. Wees ervan bewust hoe je communiceert, wanneer je communiceert en wees zorgvuldig met je woordkeuze.
  3. Beheers conflicten en laat conflicten jou niet beheersen. Wanneer er een conflict plaatsvindt, hoe reageer je er dan op? Schiet je meteen in de verdediging of stel je je open op? Laat je je eigen ego bepalen hoe je reageert of bekijk je de situatie van een afstand om de beste oplossing voor iedereen te vinden? Leiders met een laag EQ zullen waarschijnlijk boos worden en vinden het moeilijk om met conflicten om te gaan. Dit kan anderen ontmoedigen om gevoelige onderwerpen ter sprake te brengen die behandeld moeten worden. Denk na over hoe je op een conflict wil reageren en maak een plan van aanpak voor wanneer er een conflict plaatsvindt.
  4. Wees verantwoordelijk. Doe wat je zegt dat je gaat doen. Neem de verantwoordelijkheid van je eigen rollen en acties en wijs niet met de vinger. Houd je aan je verplichtingen.
  5. Omarm feedback. Zie feedback als een kans om te groeien. Je baas kan zojuist kritiek hebben geleverd, maar het is aan jou om te beslissen hoe je ermee omgaat. Wil je de feedback gebruiken of wil je bij de pakken neer gaan zitten? Feedback is een geschenk, goed of slecht, en het helpt ons om te verbeteren. Lever ook feedback aan je team. Leer ze dat feedback een methode is van persoonlijke ontwikkeling en niet iets waar je bang voor hoeft te zijn.
  6. Weet wanneer je je excuses moet aanbieden. Dit komt overeen met het verantwoordelijk zijn. Bied openbaar je excuses aan op het juiste moment. Dit creëert een open en vertrouwelijke sfeer binnen je team en verbetert relaties.
  7. Laat wrok los. Kan je een situatie die niet verliep zoals jij wilde niet loslaten? Mensen met een hoog EQ weten hoe ze dingen kunnen loslaten zodat het geen invloed heeft op hun huidige werkzaamheden. Wrok kan een stressvolle situatie onnodig laten aanhouden en kan je relaties verslechteren. Leer hoe je je ego aan de kant kunt zetten en door kan gaan.

Comments are closed.