5 tips om de betrokkenheid van werknemers te vergroten en hun werkplekprestaties te verbeteren

Hoog verlies van werknemers? Minder betrokken personeel? Lage productiviteit? Als u deze problemen ervaart, is dit artikel voor u. Volgens een onderzoek van Gallup zijn teams met een hoge betrokkenheid van werknemers 21% productiever. Stel u eens voor hoe een effectieve werknemerservaring die zich richt op engagement uw winstgevendheid kan verbeteren! Productiviteit en werknemersbetrokkenheid hangen rechtstreeks met elkaar samen, en concentratie op slechts één ervan zal een onevenwichtigheid creëren en een negatieve invloed hebben op beide. Wat moet u doen om een strategie voor werknemersbeleving en -betrokkenheid te creëren? Bekijk hieronder 5 tips.

  1. Focus op training en ontwikkeling. Een van de grootste fouten die een bedrijf kan maken is het belang van leren en ontwikkeling te verwaarlozen. Uw medewerkers zijn slechts zo goed als u ze opleidt. Volgens de Association for Talent Development ervaren bedrijven die investeren in leren en ontwikkelen een 24% hogere winstmarge en een 218% hoger inkomen per werknemer dan bedrijven zonder een geformaliseerd opleidingsprogramma.
  2. Bouw een dynamische onboardingervaring. Het engagement van nieuwe werknemers met uw bedrijf zal direct verband houden met de kwaliteit van hun onboardingervaring. Volgens The Recruiting Roundtable kunnen effectieve onboardingprogramma’s de prestaties van werknemers met 11,5% verbeteren. Als u het talent dat u net hebt aangenomen wil behouden en er het meeste uit wil halen, zorg dan dat u een strategie hebt om u te richten op hun integratie in het bedrijf binnen de eerste 30 dagen.
  3. Creëer zinvol werk. Wilt u de productiviteit verhogen, moedig medewerkers dan aan om zorg te dragen voor de missie. Nodig hen uit om feedback te geven en te helpen bij het opstellen van de bedrijfsstrategie. Als u ze niet betrekt bij belangrijke beslissingen, is de kans kleiner dat ze hard werken om het doel te bereiken. Als u ze erbij betrekt, bouwt u betekenis voor hun rol en erkent u hoe ze deel uitmaken van het grote geheel. Hoe meer betekenis ze hebben, hoe hoger de productiviteit.
  4. Wees flexibel. Werknemers gedijen goed als ze het gevoel hebben dat ze autonoom zijn. Als dat betekent dat u flexibele werkschema’s of een telewerkmogelijkheid moet bieden, doe het dan. Hoe meer vrijheid ze hebben, hoe meer ze zich vertrouwd voelen en bereid zijn om hard te werken voor de organisatie.
  5. Deel informatie en wees transparant. Wees eerlijk en open naar uw medewerkers toe, voor zover u dat kunt. Als de zaken slecht gaan, zeg het dan. Geef ze de informatie die ze nodig hebben om te begrijpen waarom hun rol kan helpen bij het oplossen van een probleem of het aansturen van de strategie. Hoe meer informatie ze hebben, hoe meer geïnformeerde beslissingen ze kunnen nemen, wat de productiviteit zal verhogen.

Bronnen

https://business.linkedin.com/talent-solutions/blog/2015/07/extreme-onboarding-how-to-wow-your-new-hires-rather-than-numb-them

Comments are closed.