Beheers deze 4 stappen voor een succesvolle onderhandeling.

“Hij die geleerd heeft het oneens te zijn zonder onaangenaam te zijn, heeft het meest waardevolle geheim van een diplomaat ontdekt.” – Robert Estabrook ”

 

Bedrijven sluiten de hele tijd contracten, relaties en overeenkomsten. Het vermogen om te onderhandelen over een gunstig resultaat voor het bedrijf kan de komende jaren fors uitbetalen. Bij Crestcom zijn wij van mening dat er vier belangrijke stappen zijn om te komen tot een succesvolle onderhandeling:

 

Voorbereiden: bij deze stap draait alles om voorbereiding en dialoog. Bedenk hoe je de dialoog met de andere partij begint. Bereid je van te voren voor op het gewenste resultaat, waarbij je zeker weet dat je ondersteunende informatie verzamelt ten gunste van je gewenste uitkomst.

 

Weet: tijdens deze stap is het belangrijk om vertrouwd te raken met de behoeften en interesses van de andere partij zodat je tot een voor beide partijen gunstig resultaat kunt komen. Zorg ervoor dat je indringende vragen stelt zoals: “Wat vindt u van dit pakket?”, “Welke zorgen heeft u die ik mogelijk niet heb behandeld?” En “Wat zou u nodig hebben om dit verzoek te laten werken?”

 

Kom met redelijke alternatieven: onderhandelen is een dynamisch proces dat doorgaans geen nauw omschreven visie volgt. Daarom is het belangrijk om redelijke alternatieven voor je oorspronkelijke visie vast te stellen.

 

Sluit af met een deal: nadat beide partijen een acceptabele uitkomst hebben bereikt, zorg er dan voor dat de onderhandelingen worden afgesloten met een verduidelijkende zin, zoals: “Dus waar we het over eens zijn is …”. Geef de volgende stappen aan voor beide partijen.

 

Het Crestcom  Bullet Proof® Manager-programma omvat onderhandelingsmodules die zijn ontworpen om deze concepten te versterken.

Leave a Reply