Emotionele intelligentie: wat is het en waarom is het zo belangrijk.

Emotionele intelligentie omvat eigenschappen zoals geduld, empathie, stressbestendigheid, aanpassingsvermogen en meer. Zoals te verwachten, speelt emotionele intelligentie een belangrijke rol bij het behalen van doelstellingen, ongeacht of je in een team werkt of individueel. Maar wat is emotionele intelligentie nou eigenlijk en waarom wordt er steeds meer belang aan gehecht?

Wat is emotionele intelligentie?

Zoals net aangegeven, manifesteert emotionele intelligentie zich op allerlei manieren. De kern van emotionele intelligentie omvat drie gebieden:

  1. beheer van je eigen emoties: emoties hebben de neiging om doelstellingen te beïnvloeden. Stel je bijvoorbeeld eens voor welke rol angst kan spelen bij de bereidheid van een persoon om nieuwe strategieën op het werk te proberen. Het vermogen om deze emoties te beheersen is dan een teken van emotionele intelligentie.
  2. begrijp je impact op anderen: het is belangrijk om goed in te schatten hoe onze woorden en acties de mensen om ons heen beïnvloeden. Wees alert op subtiele aanwijzingen die aangeven of je woorden of gedrag positief of negatief werden ontvangen.
  3. Overwinnen van ad-hoc stress: Als je een emotionele intelligentie-bikkel wilt zijn, dan is het overwinnen van ad-hoc stress essentieel. Het gaat dan om het moment waarop indrukken worden gemaakt en dingen worden gezegd of gedaan die niet meer teruggedraaid kunnen worden. De zelfbeheersing om ad-hoc stress te overwinnen is ontegenzeggelijk een teken van emotionele intelligentie. Even tot tien tellen is het devies: pauzeren, verwerken en vervolgens pas reageren.

Het ontwikkelen van emotionele intelligentie: waarom het zo belangrijk is.

Emotionele Intelligentie ontwikkelen: terwijl we onze emotionele intelligentie gaandeweg de tijd steeds verder ontwikkelen, zal de resulterende harmonie waarschijnlijk voldoende beloning zijn. Echter, gezonde niveaus van emotionele intelligentie bieden andere krachtige drijfveren die direct voordeel opleveren.

  • Til je productiviteit naar een hoger niveau. Wanneer wij alleen werken, wordt onze productiviteit beperkt door onze eigen mogelijkheden en het aantal uren in een dag. Toch is onze wens om projecten te voltooien veel groter dan onze productieve capaciteit. Daarom heb je op een gegeven moment hulp nodig, of het nu gaat om een ​​team op een werkplek of je echtgenoot of familie in een privé omgeving. Omgaan met mensen op emotioneel intelligente wijze zorgt ervoor dat het werk niet vast loopt als medewerkers van streek raken of  burnout verschijnselen vertonen.
  • Haal het beste uit jezelf: hoe vaak zitten we onszelf in de weg bij het bereiken van onze doelstellingen? Alles, van het gezonder eten tot het najagen van een succesvolle carrière, wordt meestal geblokkeerd door een onderontwikkeld aspect van emotionele intelligentie. Dit kan zelfbeheersing zijn, of angst of een onevenwichtig perspectief. Je huidige ik is het aan je toekomstige ik verplicht om die EQ-spieren op te bouwen!
  • Ontwikkel sterkere relaties: misschien een open deur, maar het is vermeldenswaardig. Het leven is vaak een route van doelstelling naar doelstelling om uiteindelijk je wensen en behoeften te kunnen waarmaken. Het vermogen om anderen jou te laten helpen bij het bereiken van je doelen zonder dat ze zich van je afkeren, is een van de sleutels om sterkere relaties te ontwikkelen.

Om emotionele intelligentie te ontwikkelen, zijn deze tips waardevol:

  • Zelfbewustzijn. Wees zelfbewust en ken je eigen sterke en zwakke punten. Leer je unieke sterke punten te waarderen en verbeter je zwakke punten die problemen veroorzaken.
  • Zelfbeheersing: streef ernaar om kalm te blijven in vervelende situaties om zelf-sabotage te voorkomen. Zorg daarnaast voor een gezonde werk-privé balans, zodat de persoonlijke dimensies van je leven worden gevoed en onderhouden.
  • Sociaal bewustzijn. Begrijp de machtsverhoudingen binnen je groep en pas je benadering waar nodig aan.
  • Relatiemanagement. Leer je visie te communiceren en uit te voeren terwijl je relaties versterkt. Dit bereik je alleen door een inspirerende leiderschapsstijl en niet door een dictatoriale.

Leave a Reply