5 tips voor meer betrokken medewerkers

Misschien heeft u er iets over gehoord: medewerkers betrokkenheid bevindt zich op een dieptepunt – slechts 13% van de werknemers wereldwijd voelt zich betrokken!

Maar wat maakt een gebrek aan betrokkenheid van de werknemers zo alarmerend? Waarom zou u uw beperkte middelen moeten investeren om de betrokkenheid van medewerkers te verbeteren? Hier zijn vijf cruciale redenen voor het verbeteren van de betrokkenheid van uw medewerkers ten behoeve van het succes van uw organisatie op langere termijn.

1. Verbeter Productiviteit

Betrokken werknemers zijn meer gemotiveerd om hun werk te doen, waardoor ze veel productiever zijn dan hun niet betrokken collega’s. Ze vinden passie in hun werk, waardoor ze energie krijgen en hoogwaardig werk afleveren. Betrokken werknemers zijn vaak ook de meest innovatieve mensen in uw team omdat ze gemotiveerd zijn om voortdurend nieuwe dingen te leren en nieuwe manieren toe te passen om hun werk beter te kunnen doen.
Organisaties met een hoog niveau van personeelsbetrokkenheid laten een 22% hogere productiviteit zien dan bedrijven waar die betrokkenheid laag is. Dit toont aan, dat het verbeteren van de betrokkenheid in uw team meer behelst dan alleen de tevredenheid van medewerkers.

2. Verbeter behoud van medewerkers

Portrait Of Happy Business People Discussing Together In Office
Betrokken medewerkers blijven langer bij uw organisatie.

Betrokken medewerkers blijven langer bij uw organisatie. Verbetering van de betrokkenheid van werknemers resulteert in een afname van personeelsverloop met 24 tot 59%.
Begint u toptalent te verliezen? Uit een Gallup-werkplek betrokkenheid studie bleek dat 51% van de medewerkers actief op zoek is naar een nieuwe baan of open staat voor mogelijkheden. Echter, indien gesegmenteerd op medewerkers betrokkenheid, is slechts 37% van de betrokken werknemers op zoek naar een andere baan. Wanneer u de kosten die gepaard gaan met verloren vaardigheden, verminderde productiviteit, het zoeken naar nieuw talent en het inwerken van nieuwe mensen incalculeert, dan is dit verschil van 14% enorm!

Uit dezelfde studie bleek, dat de belangrijkste redenen die medewerkers gaven om te vertrekken moeten worden gezocht in groeimogelijkheden, salaris en emolumenten, de direct leidinggevende / het management, bedrijfscultuur en het passen van de baan. Al deze redenen houden direct verband met uw vermogen om de betrokkenheid van medewerkers te verbeteren. Als een medewerker niet het gevoel heeft dat er doorgroei kansen in uw organisatie zijn, blijven ze niet betrokken en toegewijd.

3. Verbeter de klantenservice

Organisaties met betrokken medewerkers krijgen veel hogere klanttevredenheid scores, houden hun klanten beter binnen boord en worden vaker aanbevolen. Betrokken medewerkers zijn toegewijd aan het leveren van kwaliteit en top prestaties, omdat ze het gevoel hebben daadwerkelijk deel uit te maken van de organisatie. Ze voelen zich onderdeel van de visie en de missie en zijn daarom effectieve merkambassadeurs voor de organisatie geworden.
De vraag is vaak gesteld of werknemers betrokken zijn omdat het bedrijf goed presteert, of dat de betrokkenheid van de werknemers de bedrijfsprestaties verbetert (de spreekwoordelijke kip of ei-vraag). Een studie uit 2012 toonde overtuigend aan dat de betrokkenheid van werknemers een positief, causaal effect heeft op de prestaties van een organisatie.

4. Verbeter het aantrekken van talent

Investeer
Investeer in betrokken en getalenteerd personeel.

Als u betrokken, productief en getalenteerd personeel heeft, kunt u meer kwalitatief hoogwaardig talent aantrekken. Uw team zal waarschijnlijk eigen contacten aanboren om te helpen de boodschap te verspreiden, dat uw bedrijf een vacature te vervullen heeft.
Wanneer u kandidaten heeft voor interviews, helpen uw betrokken medewerkers om de juiste persoon aan boord te brengen door betrouwbare, doordachte vragen te stellen en een realistisch beeld te schetsen van hoe het er in uw bedrijf aan toe gaat. Top talent wil werken met andere getalenteerde, gepassioneerde en betrokken mensen. Wanneer ze tijdens de sollicitatieprocedure die energie in uw organisatie ervaren, is de kans groot dat zij een aanbod zullen accepteren.

5. Verbeter uw bedrijfsresultaten

Al deze redenen bij elkaar dragen bij tot de vijfde, misschien wel belangrijkste, reden om een ​​plan te maken voor verbetering van de betrokkenheid van uw team: de bedrijfsresultaten.
Als u het type manager bent waarvan de prestaties worden gemeten aan de hand van bedrijfsresultaten en groei (zoals vrijwel alle managers), dan heeft u een heel concrete, financiële reden om de betrokkenheid van medewerkers te verbeteren. Zou uw bedrijf baat hebben bij een productiviteitsstijging van 20%, een daling van het verloop met 20%, een 10% toename in klanttevredenheid en een betere talentaanwas?

Managers vormen de belangrijkste basis voor de betrokkenheid van medewerkers in uw organisatie. Ontwikkelen uw leidinggevenden de managementvaardigheden die zij nodig hebben om hun medewerkers te motiveren en te stimuleren?

Leave a Reply