Ben jij een goeie mentor?

Waarom zijn veel leidinggevenden terughoudend als het gaat om het ontwikkelen van een mentor programma? Omdat ze bang zijn dat het hen veel tijd zal kosten.

De realiteit is echter, dat je een eenvoudig maar heel effectief mentor programma kunt ontwikkelen, waar de organisatie en je team op vele manieren van kunnen profiteren. Hier zijn 6 stappen om een mentor programma op te zetten waarmee je medewerkers zich kunnen ontwikkelen tot een verantwoordelijk, hecht team.

Tijd limiet.

Mentoring hoeft niet al te veel tijd te kosten. Eén bijeenkomst per week of per twee weken, 30 tot 60 minuten, is alles wat je nodig hebt om alle belangrijke elementen van je mentor sessie te behandelen. Zorg er voor dat je die tijd ook echt blokt in je agenda. Mentor sessies moeten altijd doorgang vinden en niet worden verplaatst of uitgesteld, behalve als iemand ziek is natuurlijk. Je team moet ervan doordrongen zijn, dat jij je committeert aan hun groei en ontwikkeling en dat ze niet aan de kant worden geschoven bij elk adhoc wissewasje.  

Stel normen en waarden vast.

Je mentor sessies geven je de mogelijkheid om normen en waarden van de organisatie te bespreken met je belangrijkste medewerkers, en hoe hun verantwoordelijkheden passen binnen die normen en waarden. Het is ook een perfect moment om hen te helpen hun eigen normen en waarden scherp te krijgen.  Het realiseren van een koppeling tussen je team’s persoonlijke normen en waarden en die van de organisatie is één van de belangrijkste elementen om verantwoording en verantwoordelijkheid binnen je team positief te beïnvloeden. Met als gevolg dat de productiviteit toeneemt.

Bespreek verantwoording en verantwoordelijkheid.

Je moet absoluut verantwoording en verantwoordelijkheid benadrukken in je mentor sessies. Zorg ervoor, dat je medewerkers begrijpen, dat als zij een fout maken, zij hiervoor ook de verantwoordelijkheid moeten nemen. Je medewerkers moeten begrijpen, hoe hun acties directe gevolgen kunnen hebben voor collega’s.  Niet alleen voor hunzelf maar voor het hele team.

Rollenspel oefeningen.

Het inbrengen van rollenspel oefeningen in je mentor programma klinkt moeilijk, maar is eigenlijk vrij simpel. Bedenk met welke belangrijke situaties je medewerker kan worden geconfronteerd en welke leermogelijkheden deze situaties kunnen bieden. Bijvoorbeeld omgaan met conflicten binnen het team, of werken met een ontevreden klant. Door rollenspel oefeningen bereik je een hoger niveau van verantwoordelijkheid binnen je organisatie, en daarnaast  bieden dergelijke oefeningen de mogelijkheid om de juiste handelswijze bij lastige situaties nog eens te benadrukken.

Ontwikkel een carrièreplan.

Vraag je medewerker welke richting hij op wil. Wat hij wil bereiken. Waar hij over vijf jaar wil staan. Wat zijn carrière doelstellingen zijn. Dit zijn belangrijke vragen waar alle medewerkers een antwoord op moeten hebben, maar helemaal voor de Millennials  die in toenemende mate kijken naar mogelijkheden om de carrièreladder te beklimmen en erkenning van hun werkgever te krijgen.

Deel je ervaringen.

Wat is bij jou goed gegaan als manager en leidinggevende? Waar ben je onderuit gegaan en wat zou je anders doen? Deel niet alleen wat goed ging, maar ook wat mis ging. Laat zien hoe je hebt geleerd van je fouten en hoe zij kunnen leren van hun fouten. Dat is een belangrijk onderdeel van het mentor proces.     

Mentoring heeft direct invloed op essentiële zaken als normen en waarden, persoonlijke verantwoordelijkheid en verantwoording. Besteed dus tijd aan het mentoren van je team om normen en waarden van de organisatie te verankeren, hun eigen persoonlijke waarden te verduidelijken, hen te coachen op het dealen met lastige situaties en het uitstippelen van een carrièrepad. Jouw sterke betrokkenheid zal leiden tot een productiever, loyaler team dat zijn verantwoordelijkheid neemt en meer impact zal hebben.  

Leave a Reply