effectief problemen oplossen

Dr. Nido Qubein zegt het volgende: “Wat een leider succesvol maakt is zijn vermogen om problemen op te lossen.” Als je daar eens over nadenkt zal je beseffen hoe waar dat is. We zijn geen goede leiders omdat we meer geld verdienen. We zijn geen goede leiders omdat ons bedrijf groeit. We zijn niet eens goede leiders omdat we allerlei motiverende presentaties geven.

We zijn goede leiders, omdat we problemen oplossen. En door problemen op te lossen, verdienen we uiteindelijk meer geld voor ons bedrijf en groeit onze organisatie. Onze presentaties motiveren, omdat we problemen met onze toehoorders oplossen. Alles wat we doen als leider is gebaseerd op het oplossen van onze eigen problemen, die van ons team, van onze organisatie of van anderen.

Het verschil tussen een succesvolle (of goede) leider en een minder succesvolle leider is hoe goed hij in staat is problemen op te lossen. Zo simpel is het echt.

Sommigen van ons zijn heel goed in tijdelijke oplossingen. We zien de behoefte aan een korte termijn oplossing, en spelen hier op in. Stel je hebt een oude auto waarvan de radiator een beetje lekt.  Maar dat is makkelijk op te lossen door er een afdichtmiddel in te gieten. Maar het aantal lekken neemt langzamerhand toe dus moet je steeds meer en steeds vaker afdichtmiddel toevoegen. Is dat de manier waarop je leiding geeft?

De ervaring leert, dat er veel leiders zijn die uitblinken in het dichten van lekken. Ze zijn heel goed in het aanpakken van alle dagelijks voorkomende problemen. Het punt is echter, dat het probleem van vandaag regelmatig hetzelfde is als dat van vorige week . En dat probleem hadden ze vorige maand ook en drie maanden geleden ook al. Het komt steeds terug. De belangrijkste vraag is dan ook: hebben ze het probleem daadwerkelijk opgelost?

Natuurlijk niet. Ze plakten een pleister op het probleem.

Maar een succesvolle leider weet hoe het probleem echt moet worden opgelost zodat de kans dat het zich nogmaals voordoet zeer gering wordt. En mocht het zich desondanks toch weer voordoen, dan is er sprake van een wezenlijk ander aspect van het probleem wat voorheen niet zichtbaar was.

Uw vermogen om problemen op te lossen, maar dan ook echt permanent, maakt u tot die waardevolle medewerker die uw bedrijf niet zal willen verliezen. Ze weten dat ze goud in huis hebben en zullen dat niet snel uit handen geven.

Dus hoe word je deze waardevolle medewerker?

Er zijn slechts 7 stappen voor nodig om een succesvolle leider te worden:

  1. identificeer het probleem
  2. analyseer het probleem
  3. beschrijf het probleem
  4. zoek naar de basisoorzaken
  5. ontwikkel oplossingen
  6. implementeer de oplossing
  7. meet de resultaten

Dus plak geen pleisters maar los het op!

Leave a Reply