The Next Generation. Are you ready or not? De Millennials veroveren de werkvloer.

Wellicht herkenbaar!  Een ervaren en oudere werknemer/werkgever loopt te hoofdschudden, waarbij er wordt beweerd dat het moraal van een vorige generatie beter was. Met name de verwachtingen en inspanningen om een perfecte job te krijgen of dat de carrièremogelijkheden toch serieuzer werden genomen.

Maar waren de vorige generaties zo anders op het moment dat zij aan het werk gingen?

 

Elke generatie heeft haar aspiraties en als je het goed bekijkt zijn dit zonder meer de uitdagingen voor de gevestigde cultuur en orde binnen een organisatie.

Millennials verschillen hiervan niet en je kunt de volgende uitgangspunten en skills gebruiken om succesvol leiding te geven aan deze generatie.

 

Managen alleen is niet genoeg: niemand van welke generatie dan ook, houdt ervan om te worden gemanaged. Millennials zijn er in het bijzonder niet van gediend. Daarentegen is teaching en coaching bij jouw Millennials van cruciaal belang. Ze willen graag betrokken en op de hoogte zijn.

 

Bied empowerment: passie en doelstellingen zijn kenmerkende drijfveren van de Millennial generatie. Ze willen niet alleen maar werken vanwege geld en inkomen. Nee, zij willen doen waar ze van houden en wat ze leuk vinden. Voor jou als leidinggevende is het belangrijk om te weten waar de passie van jouw Millennial medewerkers ligt en naar uitgaat. Gebruik dit. Je krijgt het beste resultaat door hun passie te erkennen.

 

Aanmoedigen is koning: sommigen beweren dat de Millennials verwend zijn. Dat betekent niet dat je ze hoeft te pamperen. Wel zal je een manier moeten vinden om ze aan te moedigen. Bouw aan een positieve omgeving en cultuur met vertrouwen en eerlijke feedback, waar Millennials dankbaar gebruik van zullen maken.

 

Breek met bestaande patronen: de work-life balance is een mythe voor deze generatie. Er bestaat geen “work time”.  Er is geen “life time”. Dit loopt allemaal door elkaar heen en is daardoor ook allemaal met elkaar verbonden, maar de Millennial generatie hecht wel waarde aan balans. Dit is ook waar de vraag naar flexibele afspraken, mobiliteit in werk of werkplek etc vandaan komt. In plaats van vaste tijden van 8 tot 5 gebonden aan een vaste kantoorplek, kun je beter meer flexibiliteit invoeren. Je zult er uiteindelijk je voordeel mee behalen.

 

Teamwork is sterker terug van weggeweest: Millennials houden en profiteren ervan om in teamverband te werken. Ze vinden het fijn om de mogelijkheid te krijgen om gezamenlijk aan een project te werken. Gebruik deze vaardigheid door ze als medewerkers te zien die op meerdere fronten en in projecten inzetbaar zijn.

 

Leidinggeven aan Millennials is niet vermoeiend of vervelend, maar hoe je er leiding aan geeft zal zeker een aantal aanpassingen vragen in de manier waarop je zelf denkt of wat je gewend bent om te doen. Onthoud daarbij dat ongeacht de generatie waartoe jezelf behoort, we allemaal graag gewaardeerd willen worden door iemand die vertrouwen schept, en ons helpt om succesvol te zijn in onze werkomgeving.

Deze blog is vertaald uit het Engels en afkomstig van Mark Sanborn. Keynote Speaker en lid van de leiderschapsfaculteit van Crestcom.

Plan een afspraak

    Crestcom en zijn vertegenwoordigers kunnen via telefoon of e-mail contact met u opnemen.

Leave a Reply