Heb jij ook een things to do lijstje?

To Do versus To Be in leiderschap.

Ik durf te wedden dat 90% van de lezers met regelmaat een To do lijstje gebruiken. Wellicht heb jij zelf ook zo’n lijstje waarmee jij je dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse taken afvinkt.
Hoe lang jouw lijst ook mag zijn, je gebruikt het om bij te houden of nog wel op koers bent.
Vol overtuiging streep je de taken door die je hebt afgemaakt, een geweldig instrument!

De meeste succesvolle leiders daarentegen werken met een TO Be lijst. Zij nemen geen genoegen met simpel weg afstrepen van taken. Zij laten zich leiden door wie en wat zij willen zijn.

things to do or to beWat is een To Be lijst?
Ga er eens voor zitten en schrijf voor je zelf eens een aantal eigenschappen en kenmerken van jouw persoonlijkheid op. Wie ben je? Wat zou je willen worden? Welke persoonlijke waarden zijn voor jou belangrijk?
Vervolgens ga je kijken of jouw acties daarbij aansluiten en welke acties je gaat en wilt ondernemen om te werken aan je To Be Lijst.

Wanneer je een To Be lijst hebt dan zal je er ook wat aan hebben om een Stop Doing lijst te maken. Bijvoorbeeld het lezen van de krant in de ochtend. Is dat zinvol en nuttig voor jouw dagelijkse werkzaamheden? Heeft dat effect op jouw attitude om een positieve en inspirerende leidinggevende of teamleider te zijn? (To BE)
Om energiek en positief de dag te beginnen en in een andere mindset op je werk te komen zal het wellicht beter kunnen zijn als je begint met een inspirerend stukje uit een boek te lezen van een van jouw favoriete schrijvers.

Wanneer je dus de volgende keer begint aan je To Do lijst, schrijf dan eerst dingen op van je To Be en Stop Doing lijst op. Hiermee werk je aan jezelf en ben je bewust van je gedrag en persoonlijke ontwikkeling, i.p.v. iemand te zijn, die zijn/ haar taken één voor één uitvoert.

Wat staat er bij jou op je To Be lijst?

 

Plan een afspraak

    Crestcom en zijn vertegenwoordigers kunnen via telefoon of e-mail contact met u opnemen.

Leave a Reply